Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kolik zaměstnavatele stojí zaměstnanec?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Současná situace na českém trhu pracovních sil je paradoxní. Česká republika se v současné době pyšní jednou z nejnižších nezaměstnaností v Evropské Unii, zároveň ekonomika roste a firmy by potřebovali nabírat nové zaměstnance. Nabírání jsou firmy otevřené i přesto, že nový zaměstnanec pro ně znamená relativně velkou finanční zátěž.

Náklady zaměstnavatele

Nedostatek pracovních sil způsobuje tlak na růst mezd zaměstnanců. „Pokud se zaměstnavatelé tomuto tlaku podvolí a mzdy navýší, zvýší se jim náklady kromě samotné mzdy také o odváděné pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti,“ vysvětluje Jan Vaněk z účetní firmy Tigra. Jaké jsou tedy náklady zaměstnavatele na zaměstnance, který pobírá průměrnou mzdu?

Současná výše průměrné mzdy je 27.297 Kč. Z této částky odvede 25 % na sociální pojištění zaměstnance a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti – 6.824 Kč. Také odvede dávku na zdravotní pojištění zaměstnance 9 % - 2.457 Kč. Jeho celkové náklady na jednu výplatu zaměstnance, který pobírá průměrnou mzdu, jsou 36.578 Kč, tedy ještě o více jak třetinu více.

Očekává se růst mezd

Včera vláda schválila navýšení minimální mzdy od ledna 2017. Nově bude minimální mzda 11.000 Kč. Podle průzkumů pobírají minimální mzdu 3 % zaměstnanců, tedy okolo 115.000 lidí. „Zároveň by se s minimální mzdou zvedly také všechny úrovně mzdy zaručené – tedy mzdy, na kterou mají nárok zaměstnanci v soukromém sektoru, kteří nejsou vázání kolektivní smlouvou,“ upozorňuje Vaněk.

S navýšením mezd počítají i ty společnosti, které vyplácí vyšší než minimální mzdu, a navýšení bude tedy dobrovolné. Podle průzkumu Hospodářské komory ČR plánuje růst mezd 59 % zaměstnavatelů. Příčina tohoto růstu je zřejmá – nedostatek pracovních sil, který je v některých odvětvích doslova akutní.

Kde chybí zaměstnanci

Nejvíce zaměstnanců chybí na pozicích, kde je vyžadována odborná vysokoškolská kvalifikace – elektroinženýři nebo průmyslový designéři. Stálicemi mezi volnými pracovními pozicemi jsou také řidiči. Naopak stálý zájem o zaměstnání je pak o asistentské pozice v administrativě. „Pozice, kde je vyžadováno obecné humanitní vzdělání, jsou obsazovány lépe. Kde je však vyžadováno odborné vzdělání určité úrovně, tam nastává problém. I my v současné době sháníme účetní, ale i těch je v současné době nedostatek,“ uzavírá téma Jan Vaněk.

Témata:  zaměstnanci zaměstnavatelé manažeři

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy