Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

5 tipů pro mladé, jak vyjít s měsíčním rozpočtem

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Michael Zelinka / INCORP images

V současné době se mnoho lidí potýká s rostoucími cenami produktů a služeb. A to platí i pro mladé, kterým je mezi dvaceti a třiceti lety a staví se na vlastní nohy. Přesto lze často chytrými kroky měsíční náklady snížit.

Neplaťte za kamarády

Mnoho mladých lidí si již zvyklo platit jen své útraty a dobře si finance hlídat. A to i když jsou s přáteli. „Mladým je blízké používat aplikace a rychle si zvykli i na ty k dělení nákladů nebo útraty. Nejpopulárnější z nich jsou aplikace Splitwise, Tab nebo TriCount,“ říká Michal Černý ze společnosti Audiopro. S těmito aplikacemi budete mít vždy jistotu, že nesponzorujete útratu nikoho z kamarádů.

Nepůjčujte si na koupi auta

Na vlastní automobil si nepůjčujte. Je to drahé a pokud nejezdíte opravdu často, pak se to ani nevyplatí. „Elegantním a šetrným řešením pro mladé je využívání služeb carsharingu. Auto je k dispozici vždy když jej potřebujete, je vždy ve stoprocentním technickém stavu a připravené k jízdě bez dalších starostí. Platí se pouze za používání automobilu, všechny ostatní náklady jsou na provozovateli. Náklady na splátky leasingu, pojištění, nové pneumatiky či servis jsou totiž měsíčně značné,“ říká Milan Beutl, ředitel Anytime.

Co využijete jen občas si půjčte

Další dobrou radou, která pomáhá ušetřit mnoha mladým je využívání sdílení a půjčoven věcí, které nepoužíváte každý den a jsou dražší na pořízení. „Například nejmodernějšího horského kola či elektrokola nebo tlakové myčky na umytí zabahněného kola, skútr, balkónu či terasy. Vypůjčení na den či víkend vyjde často na pár stovek a u věcí, které člověk potřebuje jednou dvakrát za rok se to opravdu vyplatí,“ říká Lukáš Rom ze společnosti Kärcher.

Ušetřete na energiích

Mnoho Čechů se bojí měnit své dodavatele energií. A to je přitom jednoduché a vyplatí se toto řešit i u nájemního bydlení. „Průměrná cena elektřiny v ČR je dnes pro domácnosti okolo 5.000 Kč za 1 MWh včetně DPH. Zajímavé nabídky mají cenu o přibližně 1.000 Kč nižší, takže úspora se spočítá ze spotřeby krát 1.000 Kč. Vidíme ale hodně zákazníků, kteří mají smlouvu s cenou 6.000 Kč a ti by mohli za každou jednu MWh ušetřit 2.000 Kč. A to jsou jiné počty. U spotřeby 5 MWh je pak úspora 10.000 za rok,“ konstatuje Lukáš Kaňok z Kalkulátor.cz.

Na jídle se dá také značně ušetřit

Na stravování určitě lze také ušetřit a nemusíte se ani omezovat. Základem levného a efektivního stravování je využívání všech surovin v ledničce a ve spíži. K tomu potřebujete dobrý přehled o trvanlivosti jednotlivých surovin a také pomůže chytrá aplikace SuperCook, která zajistí využití všech surovin. Do aplikace zadáte suroviny, které potřebujete spotřebovat a vyjede vám nabídka receptů, které se z nich dají vytvořit.

Nebo například aplikace Nesnězeno.cz je navržena tak, aby pomáhala ušetřit za jídlo tím, že si pořídí jídlo z restaurací, kde se již blíží zavírací doba, a to za zvýhodněné ceny. Umožňuje vyhledávat nabídky jídla, které by jinak bylo vyhozeno, a rezervovat si je online s minimálně 30% slevou. Nabídky jsou obvykle dostupné odpoledne nebo večer, kdy restaurace chtějí prodat zbylé porce.

Témata:  Peníze rodinný rozpočet

Aktuálně se děje

29. dubna 2024 8:04

27. dubna 2024 15:57

Češi opět nakupují byty. Je to nečekané překvapení

Chuť Čechů na nákup nemovitostí opět vzrostla. V Praze, hlavním realitním trhu, developeři v prvním čtvrtletí prodali 1600 nových bytů, což je nejvyšší počet za poslední tři roky. Růst poptávky je patrný i v jiných oblastech; například v Brně se zájem v prvním čtvrtletí zvýšil více než dvojnásobně ve srovnání s předchozím rokem. Tento trend vede k zastavení poklesu cen bytů, a letos se pravděpodobně ceny opět zvýší. Tuto informaci zveřejnil server novinky.cz.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy