Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stát na daních přichází o čtvrt bilionu korun, finanční policie by tomu mohla zabránit

Stát na daních přichází o čtvrt bilionu korun, finanční policie by tomu mohla zabránit

Foto: Lukáš Henzl, MoneyMAG.cz

Ministr financí Andrej Babiš chce znovu zavést finanční policii, která by mohla pomoci v boji proti daňovým únikům. Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu s tím souhlasí. Vliv daňových úniků na rozpočet je obrovský, říká Miroslav Kala.

„Bavíme se o tom, že za roky 2010 až 2012 narostly daňové nedoplatky téměř o jednu třetinu z nějakých 106 miliard na 134,5 miliardy korun. Vedle toho ale evidujeme odepsané pohledávky pro nedobytnost a ty činí 125 miliard korun. Takže celkem se bavíme o čtvrt bilionu korun, které nebyly vybrány," vypočítával pro Impuls Kala.

Stát by podle NKÚ mohl efektivněji vybírat DPH, kdyby spolu lépe komunikovaly finanční úřady a celní správa. „Od poloviny roku 2013 byl spuštěn takzvaný pilotní projekt, který by měl zajistit zrychlení toho zahájení vymáhání," potvrdil Kala s tím, že účinnost systému bude možné ověřit až za nějakou dobu.

Ministr financí Andrej Babiš navrhuje znovu zavést finanční policii, která by mohla pomoci v boji proti daňovým únikům. „Podle mého názoru a podle kontrolního závěru je skutečně třeba vynaložit veškeré prostředky, které stát má, na to, aby jednak vybral ty daně od těch, kteří zaplatit nechtějí," souhlasí s ministrem prezident NKÚ.

V současné době totiž na jednoho pracovníka vymáhacího oddělení připadá průměrně 600 případů, na některých finančních úřadech je to i trojnásobek. „Každý si umí udělat představu, že několik set nebo tisíc případů není možné efektivně spravovat jedním člověkem," brání úředníky Kala.

Témata:  daně Andrej Babiš

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy