Vycházíte se šéfem? Čtěte, co si o svých nadřízených myslí Češi

Téměř každý zažil na pracovišti nějaký ten konflikt se svým nadřízeným, to ještě nemusí být žádný problém. Jak ovšem hodnotíme své vztahy se šéfy po odeznění emocí? Z průzkumu pracovního portálu jobs.cz vyplývá, že profesně i lidsky si se svým nadřízeným rozumí méně než jeden z pěti dotazovaných.

660
reklama

Proti tomu pro více než polovinu lidí je šéf a jeho chování důvodem, proč si hledat nové zaměstnání. Dále je zde desetiprocentní skupina dotazovaných, která říká, že lidsky se svým šéfem nemá žádný problém, nevěří však jeho profesním schopnostem.

„Pokud nadřízený například nemá ve svém týmu respekt, může si sice krátkodobě direktivním řízením vynutit vyšší výkon, ale u jeho lidí poměrně rychle mizí motivace přicházet s novými nápady či se jakkoliv angažovat nad rámec jasně daných povinností," uvádí k výsledkům šetření Tomáš Ervín Dombrovský, analytik společnosti LMC. Dodává, že v důsledku toho firmě při nejhorším scénáři hrozí i ztráta řady zkušených zaměstnanců či snížení její reputace.

Průzkum dále ukázal, že šest procent Čechů hodnotí svůj vztah se šéfem jako ideální po pracovní stránce, ale nevyhovující po té lidské. Stejný počet lidí zároveň říká, že jim šéf sice nesedí profesně ani lidsky, ale práci kvůli tomu měnit nebudou. Za šťastlivce je možné považovat předposlední skupinu lidí, která tvrdí, že jsou sami sobě šéfem a úplně nejméně (3 %) pracovníků uvedlo, že šéfa nemají vůbec, pouze podřízené.

Po sečtení výsledků je možné říci, že vztahy na pracovištích v Česku nejsou ani zdaleka ideální. „V mnoha případech se však u nadřízených nejedná o skutečný deficit profesních nebo osobních kvalit, ale o zanedbanou oblast komunikace a podcenění významu motivace. Řada firem si ale rozsah a závažnost důsledků tohoto problému uvědomuje a snaží se ho zlepšit," zakončil téma Dombrovský.

Témata: zaměstnanci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky