Nebezpečné sms: Čechům přicházejí účty za tisíce korun

POZOR, podívejte se na telefonní účet, mohli na vás zaútočit hackeři! O stovky až tisíce korun navíc totiž musí zaplatit stovky, možná tisíce lidí, kterým bez jejich vědomí odešly z jejich telefonního čísla placené sms ve formátu 909 44 99. Víme, jak se proti tomu bránit!

660
reklama

Řada zákazníků Vodafone, O2 i T-Mobile, bylo v těchto dnech nemile překvapeno, když zjistili, že se jim běžný měsíční účet za telefon zvýšil o několik stovek, v horších případech až o několik tisíců korun.

Lidé podle výpisů zjistili, že jim byly naúčtovány platby za posílání prémiových sms na číslo 909 49 99, a to i třeba v noci, aniž by to na svém telefonu vůbec zaznamenali. Číslo patrně patří španělské společnosti, která provozuje internetové stránky nvia-sms.com. Sms se odesílaly i v nočních hodinách a to bez vědomí majitele čísla.

„Přišel mi účet na 2000 korun. SMS na toto číslo jsem nikdy neposlal," píše jeden z postižených v internetové diskuzi. Podle všeho se sms začnou z mobilního telefonu odesílat kvůli mobilní aplikaci, která se do telefonu stáhne po zhlédnutí lechtivého videa.

„Na toto číslo posílá sms z aplikace pro Android (pozn. operační systém). Za každé video (+18), které shlédnete, se odešle sms automaticky za 99 korun. Aplikace, ale upozorňuje, že při instalaci může odesílat Premium SMS," říká jiný postižený. Problém také může nastat, že má postižený člověk mobilní telefon z druhé ruky. Tam může totiž být aplikace už nainstalovaná.

Jak se proti tomu bránit?

V momentu, kdy se vám přijde účet za tyto sms, je většinou už pozdě a požadovanou částku budete muset patrně zaplatit. Bránit se proti odesílání takovýchto sms se lze, pokud se aplikace odinstaluje z vašeho chytrého telefonu. Je nutné také odeslat pro jistotu sms ve tvaru STOP, na číslo které je vytvořeno s pěti prvních cifer, tedy například 909499*

Existují také aplikace pro chytré telefony, které umí blokovat vybraná telefonní čísla.

Jak poznat nebezpečné sms?

Uživatelé mnohokrát ani netuší, že něco objednali. Proč? Nevěnovali před odesláním SMS dostatek času obeznámení se s podmínkami a cenou dané služby. Prvním poznávacím znakem je předvolba 90 (900, 901, 902, 903, 904, 906, 907 a 909), druhotným může být délka čísla.

Částku definuje poslední dvojčíslí. U takzvané Short Code SMS, které reprezentuje například číslo 90520, zaplatíte 20 korun. U premiových sms, které jsou šesti místné je situace stejná.

U MT Premium SMS částku definuje poslední trojčíslí (například u čísla 90577250 zaplatíte 250 korun) Existují také prémiové předvolby, kdy o výše sms rozhoduje čtvrtá a pátá číslice. (například u čísla 905777508 zaplatíte 77 korun)

Témata: mobily | hackeři

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky