Rekonstrukce bytu v paneláku: Čeho se rozhodně vyvarovat?

Pokud plánujete, že si opravíte a přestavíte byt v paneláku, připravte se na velké problémy při hledání odborníka, který vám s tím pomůže. Lidí, kteří tomu rozumí, je málo, a rekonstruovat byt svépomocí je velký hazard,“ říká Alois Materna. Nebezpečí při rekonstrukci bytů se skrývá právě v neodborných zásazích.

660
reklama

Při navrhování úprav panelových domů se často aplikují postupy, které se mohou používat jen u zděné výstavby, zjistila Česká komora autorizovaných techniků a inženýrů (ČKAIT). „Odborníci, kteří znali tuto technologii, postupně zestárli a na vysokých školách je výuka panelových domů velmi omezena," říká Jaromír Vrba z ČKAIT.

Při úpravě bytů lidé často neberou v potaz statiku a provádějí úpravy nosných stěn „načerno". „Pokud se neodborně zasáhne do nosné stěny, může to mít velmi vážné důsledky. Rozhodně se při bourání takové stěny nesmí například používat sbíječky nebo bourací kladiva," doplnil Vrba. Z jeho pohledu i vybourání klasických dveří může být nebezpečné.

Pozor na podezřele nízké ceny

„Často rekonstrukci provádějí osoby, které tomu vůbec nerozumí. Nosné zdi považují za příčky, betonové stěny za železobeton a tak dále," varuje Robert Špalek s ČKAIT.

„Proto doporučujeme zájemcům o úpravy bytů v panelových domech, aby se obraceli na naše oblastní kanceláře, které jim mohou pomoci s výběrem odborně prověřených projektantů," radí Špalek s tím, že rozhodně se do budoucna nevyplatí vyhledávat nejnižší nabídky.

Od prvního ledna 2013 se zvýšily správní poplatky z 300 na 5000 korun při žádostech o stavební povolení. I kvůli tomu vzrostl počet „černých" úprav bytů. „Je jasné, že lidé raději volí neodborné zásahy. Často se stane, že když chtějí postupovat správně, tak musí utratit desetitisíce korun, ještě než začnou vůbec se stavbou," doplnil Vrba.

Při rekonstrukci bytu v paneláku je důležité, aby zkušený statik zkontroloval také byty v sousedních patrech. „Bohužel se velmi často stává, že statika sousedé do bytu nepustí, a on pak navrhuje změny naslepo. Hrozí tak, že okolní stěny i v sousedních bytech popraskají," popisuje situaci Jaromír Vrba.

Mezi lety 1957 až 1992 bylo v České republice postaveno kolem 80 tisíc panelových domů s téměř 1,2 milionu bytů. Jejich stáří se tedy pohybuje v rozmezí mezi 20 až 55 lety a zdaleka nejsou za svou životností. „Navrhovaná životnost těchto budov je 80 let, ale kvůli nedodržování pravidel při výrobě jednotlivých dílů se v nich vyskytuje řada poruch a vad," říká profesor Alois Materna.

Zanedbání údržby a oprav těchto domů vede k tomu, že se často musí zahájit jejich předčasná demolice a musí se proto stavět nové byty. „Přitom náklady na rekonstrukci bytů jsou 4krát až 5krát nižší než náklady na výstavbu nového bytu. Zrekonstruovat panelový byt se dá od 200 do 350 tisíc korun v závislosti na velikosti bytu," doplnil Materna.

Témata: bydlení

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky