Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejdrsnější forma obchodování? ČOI přišla s šokujícím odhalením

Nejdrsnější forma obchodování? ČOI přišla s šokujícím odhalením

Foto: Pixmac

Násilí, podvody, nekalé obchodní praktiky, nátlak, s tím vším se mohou lidé setkat na prodejních předváděcích akcích. Kontroloři České obchodní inspekce zjistili, že sedm z deseti těchto akcí porušilo vloni zákon.

Pořadatelé se zaměřili často na seniory, obyvatele menších obcí, jejichž možnosti porovnání podmínek uzavření smluv jsou omezené, odhaluje ve své zprávě ČOI.

Celkově v roce 2012 provedla inspekce 281 kontrol a problémy našla u 204 z nich. Hrozivá je i narůstající křivka porušování zákona v této oblasti v posledních letech. V roce 2010 kontroly objevily problémy u méně než poloviny (47,4 procenta) předváděcích akcí, o rok později už u více než dvou třetin (68,1 procenta) a v loni se to zastavilo až na hranici 72,6 procenta.

Jednou z největších hrozeb, které číhají na potenciální zákazníky, jsou například doprovodné nabídky vázaných spotřebitelských úvěru. Prodávající zneužívají zejména nízkého právního povědomí cílové skupiny spotřebitelů. V několika případech zjistila dokonce i diskriminační jednání, spočívající v nevpuštění spotřebitelů.

"Většina těchto způsobu je na hranici zákona nebo ji i překračuje. Inspektoři byli často účastníky vyhrocených jednání kontrolovaných osob, nezřídka i jejich verbálních útoku. Proto do kontrol byly nasazovány vícečetné pracovní skupiny," uvádějí inspektoři. Ze zprávy vyplývá, že vůbec nezáleží, zda je předváděcí akce pořádána v místě pobytu nebo je součástí zájezdu.

Největší problémy jsou v Praze

Nejvíce kontrol v loňském roce provedli inspektoři na území metropole a ve Středočeském kraji a kontroly dopadly děsivě. Ze 101 kontrol zjistili porušení u 81 z nich. Předváděcí akce jsou také nebezpečné v Ústeckém a Libereckém kraji, kdy k porušení došlo u téměř 81 procent. Pšenka nekvete agresivním prodávajícím v Jihočeském kraji a na Vysočině, ale i tam byly problémy u každé druhé předváděcí akce.

Celkově v roce 2012 provedla inspekce 281 kontrol a problémy se konaly u 204 z nich. Hrozivá je i narůstající křivka porušování zákona v této oblasti v posledních letech. V roce 2010 inspektoři objevili problémy méně než u poloviny (47,4 procenta) předváděcích akcí, o rok pozdějí už u více než dvou třetin (68,1 procent)a a v loni se to zastavilo až na hranici 72,6 procenta.

Témata:  ČOI Předváděcí akce (tzv. šmejdi)

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy