Ekonomika

David Rath

Jak se daří Rathovi? Nějak mu to prý nefunguje

Ekonomika

Restaurace, kterou ještě před měsícem provozoval bývalý středočeský hejtman David Rath, zeje prázdnotou. Podle bulvárního deníku Blesk nepomohla ani nedávná změna názvu a nájemců.

Andrej Babiš

Ekonomika

Babiš je stvořitel a nositel pravdy. Jak budou vypadat psychotesty hnutí ANO?

V médiích se objevila zpráva, že hnutí ANO zvažuje zavedení psychotestů, kterými by museli projít kandidáti na čelních příčkách krajských kandidátek. Strana tak chce bojovat proti rebelům. Jenže lidé se na to dívají jinak, podle některých jde o to eliminovat lidi s vlastním názorem. Komentátor Erik Best už pro stranu připravil první verzi testů.

Ilustrační fotografie

Češi vymírají. Za pár let by nás mohlo být jen šest až sedm milionů

Ekonomika

Rodí se nás málo. Už je to pomalu takový evergreen. Počet zemřelých totiž v posledních letech výrazně převyšuje počet narozených dětí a odborníci neočekávají zlepšení ani v následujících letech. Za několik let by nás tak mohlo být šest až sedm milionů, statistiku však vylepšují cizinci.

Ilustrační fotografie

Malé a střední firmy stále podceňují rizika

Ekonomika

Malé a střední podniky (MSP) se významnou měrou podílejí na celkovém českém exportu. Jen v loňském roce přesáhl jejich podíl na celkovém vývozu 37 %. Z výzkumu Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) pro Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP), vyplynulo, že 50 % exportérů z řad MSP vyváží do evropských zemí mimo EU, 34 % z nich pak do zemí SNS. Jen 21 % z nich ale pojišťuje své pohledávky (faktury). Podle předsedy představenstva Karla Havlíčka „je patrné, že firmy v období růstu mají trvale tendence podceňovat rizika. Jestliže hlavní problém nevidí podniky v ceně pojistky, potom je elementární nezabezpečení pohledávek hrozbou, a to zejména v době, kdy může dojít k poklesům trhů.“, informuje AMSP ČR.

Ilustrační fotografie

Tato hračka může vašemu dítěti ublížit, varuje inspekce

Ekonomika

Žlutá chlupatá jo-jo koule s nosem z plastové kuličky je sice pro děti lákává, ale je také pořádně nebezpečná! Česká obchodní inspekce upozorňuje, že jo-jo koule může způsobit dušení dětí. Není to ale jediný výrobek, který je podle inspekce pro děti nebezpečný.

Pozor na nový typ mezinárodního podvodu s ojetými automobily

Pozor na nový typ mezinárodního podvodu s ojetými automobily

Ekonomika

Podvodníci s ojetými vozy vymysleli novou fintu, jak vydělat na fiktivní koupi auta. Od prodejce v České republice odeberou ojetý vůz na fakturu s delší splatností. Následně ho použijí jako zástavu pro půjčku na jeho koupi, kterou si vezmou od věřitele na Slovensku. Zástavy zapisují na Slovensku notáři, aniž by měli povinnost ověřovat, jestli dlužníkovi vůz skutečně patří. K zápisu zástavy jim stačí právě i jen nezaplacená faktura, prokazující možné budoucí vlastnictví. Když prodejce vozu v České republice začne urgovat splatnost faktury, vůz podvodníci vrátí, obchod stornují, ale prodejce o vzniklé zástavě neinformují. Podvedeným je zejména slovenský věřitel, který půjčil na neplatnou zástavu. Autobazar pak musí řešit složitý mezinárodní právní problém. V případě prodeje vozu jednotlivcem by mohly být důsledky fatální, informuje AAA Auto.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Snadná a dobře placená práce? Pozor na tento trik, varuje dTest

Na první pohled nenáročná a dobře placená práce z domova? Hledejte háček. Podnikatel provozující webové stránky www.obalky-doma.cz žádá po zájemcích téměř 1000 Kč, aby vůbec mohli začít pracovat. Až z písemného návrhu smlouvy lze vyčíst, že se nejedná o zaměstnání, ale o jinou formu spolupráce.

Ilustrační fotografie

V průmyslu panuje výborná nálada

Ekonomika

Podle nejnovějšího průzkumu statistického úřadu se nálada v českém průmyslu opět zvýšila a je tak nejvyšší za poslední čtyři roky. Firmy se rozhodně další epizodou řeckého dluhového příběhu rozhodně nenechaly rozhodit. Průmysl si tak díky stávajícímu silnému výkonu a novým objednávkám zajišťuje pozici lídra české ekonomiky, který má hlavní zásluhu na nečekaně silném růstu našeho hospodářství v letošním roce. A vlastně nejen růstu HDP, ale i exportu a zaměstnanosti. Jsou to právě úspěšné průmyslové firmy, které se podílejí na snižování nezaměstnanosti a vytváření rekordního počtu nových pracovních míst, informuje Petr Dufek z Investičního výzkumu Československé obchodní banky, a. s.

Ilustrační fotografie

Nemáte televizi? Nevadí, za ČT asi budete platit stejně

Ekonomika

Koncesionářské poplatky budou zřejmě platit i lidé, kteří nemají televizi či rádio. Navrhuje to generální ředitel České televize Petr Dvořák s tím, že stále více lidí sleduje televizi a poslouchá rádio přes internet.

Česká pojišťovna

Ekonomika

Muž ošetřený na gynekologii? Pojistných podvodů v létě přibývá

České pojišťovny přišly jen za letošní rok na podvody za stovky milionů korun. První měsíc letní sezóny ukázal, že stoupá počet organizovaných podvodníků. Mezi destinace, kde dochází k takovým podvodům nejčastěji, patří podle pojišťoven Řecko, Turecko a Egypt.

Andrej Babiš

Internet v práci? Babiš začal vyhazovat

Ekonomika

Ministr financí Andrej Babiš si nechal prověřit, co dělají jeho zaměstnanci v práci. Část úředníků, kteří během pracovní doby surfovali na internetu, už přišla o místo.

Ilustrační fotografie

Evropské události uplynulého týdne očima ekonoma

Ekonomika

V právě končícím týdnu se již naplno projevila blízkost prázdninového období, které na nadcházejících pět týdnu čeká evropské instituce. I výčet relevantních aktualit je tentokrát výrazně skromnější, informuje Petr Zahradník, poradce prezidenta Hospodářské komory České republiky.

Zlato, ilustrační fotografie

Ekonomika

Prodej zlata a stříbra se ztrojnásobil

Společnost GOLDEN GATE CZ a.s. prodala během prvního pololetí roku 2015 investiční zlato a stříbro za 862,9 mil. Kč. Pro srovnání, tržby za loňské první pololetí činily 257,6 mil. Kč. Společnost prodala za prvních šest měsíců 825 kg zlata a 1,9 tuny stříbra. Hrubá marže dosáhla 30,2 mil. Kč a firma vykázala zisk před zdaněním ve výši 8,6 mil. Kč.

Ilustrační fotografie

Dlouhý: Kurzarbeit není pro firmy dostatečně zajímavý

Ekonomika

Senát ČR schválil novelu zákona umožňující tzv. kurzarbeit, který zavádí zkrácenou pracovní dobu. „Současná podoba kurzarbeitu není pro firmy dostatečně zajímavá, je spíše komplikovaná a realizovatelná v příliš dlouhém horizontu od vzniku problémů. Firmy budou s větší pravděpodobností reagovat ihned s využitím zákoníku práce a nebudou se pouštět do tohoto byrokratického systému,“ uvedl Dlouhý.

Ilustrační fotografie

Novela stavebního zákona letitý problém zdlouhavého povolování staveb neřeší

Ekonomika

ČR patří „stavebně“ mezi nejpomalejší země v Evropě. Za dobu, co v ČR trvají povolovací řízení, v zahraničí se postaví nové továrny. Přesto novela stavebního zákona, kterou předložilo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), lhůty pro povolování staveb nezkracuje. Naopak umožňuje úřadům je nastavit natolik benevolentně nebo vůbec, že se výstavba českých silnic a naplňování průmyslových zón novými investory bude nadále zdržovat. Hospodářská komora ČR oceňuje, že se MMR snaží problémy ve stavebnictví řešit, předložená novela ale není dostatečně ambiciózní, jak by měla, informuje Hospodářská komora České republiky.

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy