dTest: Chcete změnit zdravotní pojišťovnu? Je nejvyšší čas

Zdravotní pojišťovnu si můžeme svobodně zvolit a také ji v zákonem stanovených termínech změnit. Pokud chcete stihnout nejbližší termín změny, musíte o ni požádat nejpozději do 31. března. Kdy, proč a jak změnit zdravotní pojišťovnu? Na co si dát pozor a jaké benefity pojišťovny nabízejí?

Ilustrační fotografie
reklama

Základní zdravotní péče je pro všechny klienty všech sedmi zdravotních pojišťoven stejná a platby za zdravotní výkony jsou pevně určeny vyhláškou. Pojišťovny si ovšem vzájemně konkurují různými bonusy a výhodami, které nabízejí svým klientům. Tyto benefity mají nejčastěji podobu preventivních programů, protože je v zájmu pojišťoven mít zdravé klienty, kteří budou čerpat lékařskou péči co nejméně.

„Každý si může svou pojišťovnu svobodně vybrat, pouze novorozenci jsou automaticky pojištěni u zdravotní pojišťovny matky. Nejčastějším důvodem ke změně pojišťovny bývá situace, kdy klient chce být v péči lékaře nebo zařízení, se kterým nemá jeho dosavadní zdravotní pojišťovna smlouvu. Dalším lákadlem jsou pak různé benefity pro klienty. Než se jimi necháte přesvědčit, vždy si zjistěte, zda váš ošetřující lékař má se zdravotní pojišťovnou, ke které chcete přejít, uzavřenou smlouvu,“ doporučuje Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu.

Zdravotní pojišťovnu můžete změnit maximálně jednou ročně, a to v zákonem stanovených termínech. Od roku 2016 jsou možné termíny dva, a to 1. leden a 1. červenec. O změnu zdravotní pojišťovny je však třeba požádat minimálně 3 měsíce předem, tedy k 30. září a k 31. březnu.

Chcete-li změnit pojišťovnu, musíte se osobně vypravit na pobočku pojišťovny, u které se chcete zaregistrovat. Síť poboček např. Všeobecné zdravotní pojišťovny je velmi hustá, u pojišťoven s méně klienty možná budete muset cestovat trochu dále. Na pobočce pak vyplníte registrační formulář a samotný přechod již vyřídí pojišťovna. K registraci si nezapomeňte přinést občanský průkaz.

Pokud za vás hradí pojistné stát, musíte také předložit potvrzení prokazující nárok na zařazení do příslušné kategorie (dítě, student, penzista). Osoby samostatně výdělečně činné předkládají potvrzení o výši záloh hrazených předchozí zdravotní pojišťovně. Poštou vám pak přijde zdravotní průkaz (kartička pojištěnce). Při nejbližší návštěvě také musíte o změně zdravotní pojišťovny informovat svého lékaře.

Zdravotní pojišťovny někdy dělají „nábor klientů“ v obchodních centrech nebo na ulici. „Podobné nabídky s sebou vždy nesou riziko nepřesných informací i riziko, že se pod tlakem nerozhodnete správně. Pokud uvažujete o změně, je dobré si nabídku vyslechnout, a doma pak zjistit podrobnosti na webových stránkách dané pojišťovny nebo se optat telefonicky či na pobočce. Vždy si hlavně ověřte, že všichni klíčoví lékaři, které navštěvujete, mají s danou pojišťovnou uzavřenou smlouvu,“ upozorňuje Lukáš Zelený.

Základní typy benefitů poskytované zdravotními pojišťovnami (příspěvky a slevy)

Typ benefitu

Příklady

Očkování

Očkování nad povinný rámec, proti chřipce, papilomaviru, rotaviru, meningitidě, encefalitidě, rakovině děložního čípku

Pohybové a regenerační aktivity

Zdravotní cvičení a rehabilitace, dětské tábory a ozdravné pobyty, plavecké kurzy pro děti

Těhotenství

Screening, kurzy, pomůcky pro novorozence, účast otce u porodu

Oční

Sleva na brýle, kontaktní čočky, vyšetření

Zubní

Příspěvek na dentální hygienu, rovnátka pro děti

Prevence

Dermatoskopie, prevence rakoviny tlustého střeva a konečníku, prevence rakoviny prsu, vyšetření děložního hrdla, vitamíny

Dárci

Poukazy na lázeňský pobyt, vitamíny, ocenění dárců

 

Bonbonky“ mezi benefity zdravotních pojišťoven (příspěvky a slevy)

Benefit

Poskytovatel

Psychologická péče

VZP, VoZP

Příspěvky nemocným s diabetem, celiakií, lupénkou

VZP, VoZP, ZPMV (ne diabetes)

OZP, ZPŠ a RBP (jen celiakie),

Odvykání kouření

VZP, VoZP, OZP, ZPŠ, RBP (jen muži)

Anorexie a bulimie u dětí

VZP

Sportovní prohlídka

VoZP, ČZP, OZP, ZPŠ, ZPMV, RBP (některé ZP jen pro děti)

Laserová operace očí

ČZP

Dětská přilba

OZP

Nadstandardní zubní materiály

ZPŠ

Onkologie – paruka

ZPŠ, RBP

Dětská obezita

ZPMV

Erektilní dysfunkce

RBP

 

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky