V Česku přibydou desítky vinic. Brusel zrušil zákaz, smí se sázet

Milovníci vína moravského a českého vína mohou slavit. Podle nařízení Evropské unie pro vinaře platil dlouhá léta stop stav a vinice nebylo možné rozšiřovat. To už ale od letošku neplatí...

Ilustrační fotografie
reklama

Podle statistik vypije průměrný Čech za rok dvacet litrů vína. Jenomže od domácích výrobců na tento objem nepřipadá ani polovina. "Česká republika vlastně svou produkcí stačí zvládat v těch nejlepších letech maximálně něco kolem 38 procent, kdyby bylo velmi dobře až ke čtyřiceti procentům z tohoto objemu," uvedl ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec.

V letošním roce se ale budou domácí vinice ve velkém rozrůstat. Omezení ze strany Bruselu alespoň částečně padlo a naši vinaři mohou vysadit až 178 hektarů nových vinic. To je rozloha, která odpovídá ploše zhruba 240 fotbalových hřišť.

"Vezmeme-li v potaz pro ty, kteří dejme tomu museli nakoupit i ty pozemky a samozřejmě vysadit celou vinici a potom dopěstovat do třetího roku, kdy je vinice plodná, tak samozřejmě ty náklady jdou do velkých statisíců, blíží se až k milionu korun," vypočítal Jaroslav Machovec.

I přes novou výsadbu budou vína z dovozu na našem trhu dál v převaze. Vinařům se navíc vložené peníze vrátí až zhruba po dvanácti letech. Nové vinohrady vyrostou hlavně v okolí Velkých Pavlovic, na Hodonínsku, Mikulovsku a Znojemsku.

Témata: vinice

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky