Chcete otevřené obchody i o svátcích? Hlasujte v ANKETĚ

Novela zákona, která by zakázala prodej v supermarketech a hypermarketech o některých svátcích nakonec pravděpodobně skončí u Ústavního soudu. Zvažuje to totiž Hospodářská komora a Svaz obchodu a cestovního ruchu.

Nákupy a obchodní řetězce, ilustrační fotografie
reklama

Zákon, který by uzavřel supermarkety a hypermarkety o některých svátcích, možná ani nevejde v platnost a skončí u Ústavního soudu. Týkat se má přitom velké části těch svátků, kdy mívá většina obchodů stejně zavřeno. Odpůrci se ale bojí, že to je jen začátek další regulace. 

Hospodářská komora a Svaz obchodu a cestovního ruchu chtějí zákon na padnout u Ústavního soudu. "Zvažujeme jestli to není na hranici ústavnosti a pokud bude ten zákon přijat, tak budeme asi iniciovat spolupráci se skupinou poslanců, zda se obrátit, či neobrátit na ústavní soud," uvedl prezident hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Větší obchody by měly zůstat zavřené o sedmi vybraných státních svátcích. Přitom politici se o podobných návrzích přou už přes deset let. "Není žádný důvod, aby stát tímto způsobem určoval - kdy mají nakupovat a kdy nakupovat nesmějí. Je to úplný nesmysl, to nakonec potvrzuje množství pozměňovacích návrhů, které jsou k tomu ve Sněmovně předloženy," rozčiluje se předseda ODS Petr Fiala.

"Ten návrh je jenom lobbistická diskriminace některých obchodníků vůči jiným obchodníkům. Buď mají být zavřeny všechny obchody ve státní svátek nebo žádný," podpořil kolegu předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík.

"My se prostě bojíme, že to bude trojský kůň přes kterého bude regulace vstupovat stále více," doplnil prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Témata: supermarkety

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky