Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zdražení vody ubere Pražanům prostředky na bydlení

Ilustrační fotografie Fotogalerie +2
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Hledání zdrojů na financování provozu zprivatizované vodovodní infrastruktury se přesouvá na Pražany v době, kdy Ministerstvo práce a sociálních věcí intenzivně hledá způsob jak pomoci ve složité situaci občanům, kterým právě z finančních důvodů růstu nákladů na bydlení hrozí ztráta střechy nad hlavou. Je vhodné připomenout, že se ve srovnání se závratným zvýšením ceny vody výše smluvního (tržně sjednaného) nájemného ve stejném období posledních dvaceti let prakticky nezměnila. Informuje OSMD.

Cena vodného a stočného se od počátku 90. let zvýšila stonásobně. Voda se v Praze za poslední 3 měsíce v době nulové inflace zdražuje již podruhé, a to o nemalé procento. V případě posledního zdražení jde u vodného o 2 Kč a u stočného o 3 Kč. Tedy ze současných 79 na 85,18 Kč/m3.

Zástupci sdružení majitelů domů při této příležitosti upozorňují také na jednání Pražských vodovodů a kanalizací a firmy Veolia, které již rok odmítají s majiteli bytových domů uzavírat smlouvy upravené v souladu s názorem Ministerstva zemědělství (z ledna 2015) a obyvatelům pražských domů tak hrozí přerušení dodávky pitné vody.

Témata:  voda CZK

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.