Ať ženy vaří a muži vydělávají, myslí si Češi. Souhlasíte s tím?

Muž by měl doma zajišťovat drobné opravy, žena by se měla starat o děti. Názory na to, jaké role by měl vykonávat muž a jaké žena, se u Čechů příliš nemění. Zatímco ženu vidí spíš jako domácí puťku, muže označují za živitele rodiny a toho, kdo kvůli rodině nemá obětovat kariéru.

Ilustrační fotografie
reklama

Doménou mužů v rodině by podle názorů české veřejnosti mělo být především provádění běžných oprav v domácnosti a finanční zajištění rodiny. Za vysloveně ženské činnosti naopak respondenti označovali vaření a uklízení. Vyplývá to z únorového šetření Centra pro výzkum veřejného mínění, který zjišťoval názor Čechů na role mužů a žen v rodině.

Pěstování koníčků, společenských kontaktů nebo další vzdělávání, to jsou některé z činností, které by podle respondentů měli vykonávat oba partneři. Stejně tak by měli oba usilovat o profesní kariéru a starat se o dítě. Když by ale přišlo na lámání chleba, kariéře by se podle průzkumu měli více věnovat muži, zatímco na ženách by byla starost o dítě.  

Názory tázaných se značně lišily podle pohlaví. Ženy častěji než muži uváděly, že zkoumané činnosti by měli vykonávat oba partneři. Muži pak častěji než ženy přisuzují ženám nakupování potravin, péči o děti, uklízení, ale i iniciativnost v intimním životě, zatímco mužům více připisují další vzdělávání, pěstování koníčků, starost o rodinný rozpočet a provádění oprav v domácnosti.

Rozdělení rolí v rodině vnímali jinak mladí a starší lidé. Výrazně odlišné názory projevovali zejména dotázaní starší 60 let. Ti se domnívali, že ženy by se měly v domácnosti pečovat o děti. Muži by se podle jejich názoru měli věnovat dalšímu vzdělávání, usilovat o profesní kariéru, spravovat rodinný rozpočet, vykonávat veřejné funkce a pěstovat společenské kontakty.

Témata: rodina

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky