Velké zdražování nabírá otáčky!

V srpnu zrychlil růst spotřebitelských cen proti stejnému období loňského roku o 0,2 procentního bodu na 3,3 procenta, zdražily především pohonné hmoty (+6,5 procenta). Naopak ve srovnání s červencem inflace o 0,1 procenta klesla, informoval v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ).

660
reklama

"Spotřebitelské ceny klesly v srpnu proti červenci o 0,1 procenta. Tento vývoj ovlivnilo snížení cen především v oddílech potraviny a nealkoholické nápoje, odívání a obuv, pošty a telekomunikace, které bylo částečně eliminováno zvýšením cen v oddíle doprava," uvedl ředitel Odboru statistik cen ČSÚ Jiří Mrázek s tím, že meziroční růst spotřebitelských cen zrychlil na 3,3 procenta z 3,1 procenta v červenci.

Meziměsíční snížení spotřebitelských cen v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje ovlivnilo zejména snížení cen zeleniny o devět procent. Ceny ovoce se snížily o 3,1 procenta vlivem poklesu cen peckovin a bobulovin. Ceny běžného pečiva, rýže a vajec byly nižší o 2,2 až 2,6 procenta. V oddíle odívání a obuv se snížily ceny oděvů o 0,4 procenta a obuvi o 2,5 procenta. V oddíle pošty a telekomunikace klesly ceny mobilních telefonů o 0,8 procenta a ceny telefonických a telefaxových služeb o 0,7 procenta.

Opačný vliv na celkovou hladinu spotřebitelských cen mělo zvýšení cen v oddíle doprava, kde ceny pohonných hmot vzrostly v srpnu meziměsíčně o 3,3 procenta, což představuje největší meziměsíční cenový růst pohonných hmot od prosince 2010. Z potravin se zvýšily především ceny mouky, jogurtů, rostlinných tuků a čaje.

Ceny zboží úhrnem klesly o 0,2 procenta a ceny služeb se nezměnily.

"Inflace zůstává výrazně nad cílem České národní banky, stále se dá ospravedlnit vyššími daněmi. Proto ČNB může udržovat svoji hlavní úrokovou sazbu na minimu, zvláště když je výkon ekonomiky proti původnímu očekávání výrazně horší," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Podle jeho odhadu následující měsíce příliš velkou změnu do cen nepřinesou a inflace se pod hranici tří procent dostane až v závěru roku, kdy se ovšem znovu vrátí na stůl diskuse o dalším navýšení DPH.

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v srpnu o 3,3 procenta, což je o 0,2procentního bodu více než v červenci. Zrychlení cenového růstu způsobily zejména ceny v oddíle doprava v důsledku zvýšení cen pohonných hmot o 6,5 procenta z 3,1 procenta v červenci.

Největší vliv na meziroční růst celkové hladiny spotřebitelských cen v srpnu měly i nadále ceny v oddíle bydlení, voda, energie, paliva a ceny v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje. Z potravin vzrostly ceny masa, vajec, jogurtů, ovoce, zeleniny a nealkoholických nápojů.

Témata: zdražování | čsú

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky