Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podivné praktiky s prodejem elektřiny a plynu! Přišla spousta stížností

Energetický regulační úřad (ERÚ) zahájil kontroly ve firmě Bohemia Energy, lákající nové klienty na výhodné ceny plynu a elektrické energie. Mediafaxu to potvrdila mluvčí úřadu Jarmila Lehnerová s tím, že důvodem kontrol je velké množství stížností od klientů firmy.

"Mohu potvrdit, že jsme zahájili kontroly, které stále probíhají," uvedla pro agenturu Mediafax mluvčí úřadu Jarmila Lehnerová. Největší vlnu stížností na praktiky obchodníka s energiemi vyvolalo únorové zdražení elektřiny, o kterém firma svých 200 tisíc klientů ani neinformovala a rovnou zvýšila předepsané zálohy.

Zákazníci firmy si navíc často stěžují na způsob, jakým byli osloveni a k podepsání smlouvy přesvědčeni. Podle Sdružení na ochranu spotřebitelů se převážně jedná o seniory, kteří jsou oslovováni na ulici či chodbách domů, kde také smlouvy rovnou podepisují. "U nás tvrdili, že jsou od EONu, zdálo se mi to hodně divné, chtěli stále něco rychle podepsat," řekla Mediafaxu mladá žena z jižní Moravy, kterou zástupci firmy přemlouvali.

Další výhrady klientů Bohemia Energy upozorňují na skutečnost, že jim firma odmítá vydat podrobný rozpis spotřeby a také zúčtování záloh, což je její povinnost. Mezi ně patří i pražský lékař Zdeněk Šňupárek, který se do sporu s Bohemia Energy dostal kvůli dva roky chybějícímu vyúčtování zaplacených záloh v domě ve Znojmě. "Ty jejich smlouvy jsou tak složité a nepřehledné, že komplikují život odběratelům. Nehledě na vymáhání vysokých deaktivačních poplatků v případě ukončení smlouvy," poznamenal lékař, který je spolumajitelem činžovního domu. Vadí mu i neprůhledná dokumentace, kdy firma posílá pouze faktury se zálohami, zatímco na vyúčtování spotřeby čeká i přes několik urgencí již dva roky.

"Kromě toho odmítají akceptovat výpověď při změně dodavatele a odchod všemožně komplikují," upozornil Šňupárek s tím, že jen kvůli tomu, aby Bohemia Energie akceptovala výpověď smlouvy, žádá po něm firma uhrazení 24 tisíc korun za deaktivaci elektroměru a plynoměru. Podobně drahou zkušenost učinily i stovky dalších domácností, které si před podpisem nepřečetly všechny body velmi podrobně a složitě koncipované smlouvy.

Aktivitami společnosti Bohemia Energy se bude zabývat i policie, na kterou se chtějí nespokojení zákazníci obrátit trestním oznámením pro podezření z klamavé reklamy a nezákonného obohacení.

Témata:  energetika

Aktuálně se děje

2. května 2024 17:23

1. května 2024 14:22

Důchody porostou jen o pár stovek. Inflaci to ale pokryje

Důchody by mohly od příštího roku vzrůst o více než čtyři stovky. Řekl to hlavní ekonom společnosti Sirius Vít Hradil ve vysílání TV Nova.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy