Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ECB: Řecká ekonomika poroste v roce 2014

ECB: Řecká ekonomika poroste v roce 2014

Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Řecká ekonomika by podle člena výkonné rady Evropské centrální banky (ECB) Jörga Asmussena měla začít opět růst od roku 2014, pokud řecká vláda dodrží úsporný plán. Informovala o tom v pondělí agentura Reuters s odvoláním na list Rheinische Post, který vyjde v úterý.

ECB si podle Asmussena klade za cíl, aby Řecko, které sužuje už pátým rokem recese, zůstalo nadále v eurozóně a také zemi pomoci vrátit se opět na kapitálové trhy do roku 2015.

"Očekávám, že pozitivní růst v Řecku bude od roku 2014 s realizací úsporných opatření," uvedl Asmussen.

"Náklady na případný odchod Řecka z eurozóny jsou nevyčíslitelné," upozornil dále člen výkonné rady ECB. Řecká vláda musí rozsáhlými reformami snížit státní výdaje o 12 miliard eur do roku 2014 ke splnění podmínek, které zemi stanovila Evropská unie a Mezinárodní měnový fond (MMF) výměnou za záchrannou mezinárodní pomoc. Celkový řecký veřejný dluh přesahuje 350 miliard eur. Řecko se před dvěma lety stalo první zemí eurozóny, která musela požádat o mezinárodní finanční pomoc. Od Evropské unie a MMF si Atény zajistily v rámci prvního záchranného balíku zhruba 110 miliard eur a nedávno se země dohodla s EU a MMF na druhém záchranném balíku ve výši 130 miliard eur.

Témata:  Řecko

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 11:52

České domácnosti loni platily za elektřinu nejvíce v EU, přestože Česko vyvezlo takřka nejvíce elektřiny v celé EU

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Česko je ryze z ekonomického hlediska určitou anomálií. Vykazuje sice poměrně výrazný nadbytek vyprodukované elektřiny, avšak přesto jeho domácnosti čelí jejím vysokým cenám. Dokonce nejvyšším v celé EU ve vyjádření dle standardu kupní síly, které umožňuje mezinárodní porovnatelnost. A to přitom tedy Česko loni v čistém vyjádření vyváželo čtvrtý největší objem elektřiny v EU.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy