Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Česku prudce roste počet podnikajících cizinců, dohánějí čechy

V současné době přes 306 000 Čechů a téměř 174 000 cizinců podniká v ČR prostřednictvím společnosti s ručením omezeným. Vyplývá to z analýzy, kterou v pondělí zveřejnila Česká kapitálová informační agentura (ČEKIA).

V březnu 2012 agentura ve svých databázích evidovala 342 993 aktivních společností s ručením omezeným (s.r.o.), které obecně reprezentují malé a střední podnikání. Většina z nich (83,6 %) je výhradně v rukou fyzických osob – 41,3 procenta (141 647) ovládá jedna fyzická osoba a 42,3 procenta (145 107) kontroluje více fyzických osob společně. Právnickými osobami je ovládáno necelých 10 procent společností s ručením omezeným.

Za poslední tři roky, kdy ČEKIA tyto statistiky sleduje, vzrostl podíl s.r.o. ovládaných jednou fyzickou osobou o 3,7 procenta z 37,59 procenta na 41,30 procenta a současně klesl podíl s.r.o. vlastněných více fyzickými osobami o 5,7 procentního bodu na 42,31 procenta.

„V období jaro 2009 – jaro 2012 vzrost počet s.r.o. s jedním majitelem, fyzickou osobou o 35 procent. Živnostníci a fyzické osoby stále častěji pro své podnikání volí právní formu společnosti s ručením omezeným. Ve srovnání s podnikáním na živnostenský list je hlavním důvodem omezení rizik a zvýšení prestiže,“ komentovala výsledky studie analytička agentury ČEKIA Petra Štěpánová s tím, že největší riziko spojené s podnikáním na fyzickou osobu spočívá v tom, že živnostník ručí celým svým majetkem, zatímco u společnosti s ručením omezeným podnikatelé firem celým majetkem neručí. Podle analýzy agentury má majetkový podíl v jedné nebo více společnostech s ručením omezeným více než 306 000 Čechů a téměř 174 000 cizinců. „Z uvedené statistiky vyplývá, že každý 35. Čech, a to včetně dětí a nemluvňat, podniká prostřednictvím společnosti s ručením omezeným,“ upozornila Petra Štěpánová. „Počet Čechů – majitelů s.r.o. za poslední tři roky vzrostl o dvě procenta, zatímco počet zahraničních vlastníků se zvýšil o 45 procent. Je zřejmé, že podnikatelské aktivity cizinců v rámci tuzemské ekonomiky prudce rostou,“ uzavřela analytička Štěpánová.

Témata:  podnikatelé

Aktuálně se děje

29. dubna 2024 8:12

Evropské banky zaplatily Kremlu na daních 800 milionů euro

Sedm největších evropských bank podle domácích aktiv loni zaplatilo Kremlu na daních více než 800 miliard euro, což je čtyřikrát více než předválečná úroveň, a to navzdory slibu, že po rozsáhlé invazi na Ukrajinu minimalizují svou přítomnost v Rusku.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy