Růst ekonomiky i mezd příští rok zpomalí. Stoupne inflace

Růst české ekonomiky příští rok mírně zpomalí na 2,9 procenta z letos odhadovaných tří procent. Stejně tak zpomalí růst mezd, ale i tak zůstane poměrně vysoký kvůli stále velmi nízké nezaměstnanosti, která přetrvá i v dalších letech.

Růst ekonomiky i mezd příští rok zpomalí. Stoupne inflace
reklama

Inflace naopak stoupne z letos odhadovaných 2,3 procenta na 2,4 procenta. Vyplývá to z výsledků pravidelného průzkumu ministerstva financí na základě prognóz 16 tuzemských odborných institucí a odhadů analytiků oslovených ČTK.

"Zatímco v minulých letech byl hlavním tahounem růstu tuzemské ekonomiky zpracovatelský průmysl, v letošním roce se motor růstu přesunul ke službám. Uvedený vývoj očekáváme i v příštím roce, jelikož dosavadní motor průmyslu - automobilový sektor - letos vyčerpal prostor dalšího dvouciferného růstu," uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Inflace bude podle něj příští rok růst nejen kvůli růstu mezd, ale i vlivem růstu cen energií, zejména elektřiny a plynu pro domácnosti. K tomu se bude přidávat růst cen potravin kvůli letošní horší sklizni.

Hlavní ekonom Deloitte David Marek upozornil, že po rychlém snižování rozdílu ve výkonnosti české ekonomiky a vyspělých západoevropských zemí by se mělo reálné sbližování úrovně příští rok zastavit. "HDP na obyvatele přepočtený podle parity kupní síly zůstane na 89 procentech průměru EU," odhadl. Zároveň by podle něj měl příští rok přinést zmírnění napětí na českém trhu práce. "Dynamika růstu mezd ale jen tak nevychladne," dodal.

Podle materiálu MF by letos měl růst objemu platů a mezd stoupnout o 9,2 procenta a příští rok zpomalit na 7,5 procenta. "Kromě přetrvávajícího nedostatku pracovní síly bude na dynamiku mezd a platů příznivě působit zvyšování minimální a zaručené mzdy a také růst platů v sektoru vládních institucí," uvedlo MF. Míra nezaměstnanosti by měla podle metodiky využívané Českým statistickým úřadem zůstat v následujících letech na 2,4 procenta, vyplývá z dokumentu MF. Nezaměstnanost v ČR patří v rámci EU k nejnižším.

Vývoj ekonomiky příští rok mohou podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška ovlivnit brexit, vývoj obchodních válek USA a zpomalení poptávky po autech v Evropě. "Kromě toho může kdykoliv přilétnout černá labuť - tedy riziko, s nímž nikdo nepočítá. Jedním z takových může třeba být finanční krize v Číně. Z výčtu je patrné, že klíčová rizika vesměs číhají v zahraničí," uvedl.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky