Brexit: Německo se připravuje na všechny scénáře

Německo se připravuje na všechny scénáře brexitu, včetně možnosti vystoupení Británie z osmadvacítky bez dohody s Evropskou unií, řekla dnes v projevu před poslanci německá kancléřka Angela Merkelová (CDU). Zároveň ale vyjádřila přesvědčení, že čas na uzavření uspokojivé dohody ještě je.

Angela Merkelová
reklama

Merkelová uvedla, že ke zodpovědné vládě patří také to, být připraven na všechny možnosti, tedy i brexit bez dohody o vystoupení. "Ve spolkové vládě jsme se začali přiměřeně připravovat i na to," řekla. Německé úřady se tak podle ní zabývají například otázkou, jak by den po takovémto vystoupení Británie z osmadvacítky přistupovaly ke zhruba 100.000 Britů, kteří ve spolkové republice žijí. Berlín se věnuje také otázce, jak případně posílit celní a další úřady.

Šéfka německé vlády ale stále věří, že se dohodu mezi Londýnem a Bruselem podaří vyjednat. "Šance mít včas dobrou a nosnou dohodu o vystoupení stále existuje," uvedla s tím, že je to v zájmu obou zemí i jejich obyvatel.

Zásadní je podle Merkelové vyřešit otázku vztahů mezi britským Severním Irskem a sousedním Irskem. I když, jak Londýn, tak Brusel podle Merkelové v dosavadním vyjednávání ukázaly dobrou vůli, je jasné, že to nejtěžší je čeká až nakonec.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky