Více než pětina malých britských vývozců dočasně zastavila prodej do EU

Více než pětina malých britských vývozců dočasně zastavila prodej do Evropské unie a čtyři procenta z nich tak učinili trvale. Vyplývá to z průzkumu, který zveřejnil britský svaz drobných podnikatelů FSB. Problémy firmám způsobila obchodní dohoda mezi Londýnem a Bruselem, která vstoupila v platnost 1. ledna. Firmy se musely vyrovnat s novými byrokratickými požadavky a pravidly, což mnohým způsobilo narušení nebo zpoždění dodávek.

Ilustrační fotografie
reklama

Výzkum provedený na začátku března rovněž ukázal, že více než jedna z deseti firem si zřídila pobočku v EU nebo zamýšlí její zřízení, uvedla agentura Reuters.

"Ti, co podnikají v mezinárodním měřítku, jsou zasaženi neuvěřitelnými požadavky, neznámým papírováním," uvedl předseda FSB Mike Cherry. "U toho, o čem jsme se domnívali, že se ukáže být jen krátkodobými problémy v počáteční fázi, nyní hrozí, že se stane trvalými systémovými problémy." Vláda již dříve uvedla, že některé problémy jsou dočasné a snaží se je vyřešit.

Vývoz z Británie do EU bez zahrnutí zlata a dalších drahých kovů klesl v lednu ve srovnání s prosincem o rekordních 40,7 procenta. Dovoz se snížil o 28,8 procenta, uvedl britský statistický úřad. Hlavní britský vyjednavač brexitu David Frost k údajům řekl, že kvůli jedinečné kombinaci faktorů bylo nevyhnutelné, že čísla budou neobvyklá. Obchodní toky v lednu ovlivnila také pandemie nemoci covid-19 a zásobování firem před vstupem nové dohody v platnost.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky