Mzdy Čechů pravděpodobně inflaci nedoženou

Mzdy s největší pravděpodobností inflaci nedoženou, a tak se dočkáme i jejich reálného poklesu. Odhaduje Petr Dufek, analytik ČSOB. Podle úterních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) inflace v březnu meziročně vzrostla na 3,8 procenta.

660
reklama

„Dá se říct, že inflace už kulminuje, a tak by neměla dále výrazněji růst. I tak jde o nezvykle rychlý růst cen, který jsme už nějaký čas neviděli. Hlavním důvodem tohoto zdražování však není poptávka, ale administrativní zásahy v podobě vyšších daní a deregulace,“ komentoval vývoj spotřebitelských cen Petr Dufek, analytik ČSOB. Podle jeho odhadu letošní inflace zůstane po celý rok s největší pravděpodobností nad trojkou a zůstane tak nejvyšší za poslední tři roky.

„Zatímco celková inflace ve spotřebitelských cenách šplhá vzhůru především kvůli zdražování potravin a pohonných hmot a tím se vzdaluje inflačnímu cíli ČNB, jádrová inflace, která zrcadlí situaci domácí poptávky, naopak stále klesá. Vzhledem k tomu, že její hodnota činí -1,3 procenta, měli bychom správně mluvit o deflaci,“ uvedl David Marek hlavní ekonom společnosti Patria Finance. Tato situace podle něho vystavuje centrální banku určitému dilematu při rozhodování o měnové politice. „Nicméně pokud na začátku příštího roku odezní vliv letošní změny DPH, měla by se inflace opět snížit ke dvěma procentům. Pokud ovšem vláda připraví další zvyšování DPH či spotřebních daní, může být ČNB v nepříjemné situaci dlouhodobého překračování inflačního cíle a rizika zvýšení inflačních očekávání,“ dodal Marek.

„Dnešní statistika ukazuje, že má centrální banka inflace až nad hlavu. ČNB je v tom však nevinně,“ řekl Vladimír Pikora, hlavní ekonom společnosti Next Finance s tím, že rostou položky, které ČNB nezkrotí. „Předpokládám, že stále víc se bude sázet na to, že počátkem příštího roku ČNB zvýší své úrokové sazby. Do té doby se s úrokovými sazbami nic dít nebude,“ odhaduje Pikora.

Spotřebitelské ceny vzrostly meziměsíčně v březnu proti únoru o 0,2 procenta, k tomu nejvíce přispělo další zvýšení cen potravin, které v březnu způsobil především vzestup cen vajec o 65,3 procenta. Meziroční růst spotřebitelských cen zrychlil z únorových 3,7 na 3,8 procenta, uvedl v úterý Český statistický úřad (ČSÚ).

Témata: mzdy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky