Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zálohy na mzdy: Věděli jste, že za vyplacení zálohy po vás může chtít zaměstnavatel peníze?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Depositphotos

Podle dostupných dat pobírá ze 4,35 milionu českých zaměstnanců zálohu na mzdu až 65 000 lidí. I když se od záloh v minulosti kvůli administrativní zátěži upouštělo, dnes jsou opět na vzestupu. Kdo na ně má nárok a jaká rizika jsou s rychlou finanční injekcí spojená? 

„Záloha nejsou peníze navíc, je to část mzdy, kterou zaměstnanci obdrží před oficiálním výplatním termínem. Nejčastěji ji lidé využívají, když jim docházejí finanční prostředky a do výplaty zbývá ještě dlouhá doba. Záloha jim může pomoci pokrýt nečekané výdaje nebo překlenout období, kdy jsou bez peněz,“ říká Tomáš Pavlíček z pracovního portálu Prace.cz.

Kdo rozhoduje o zálohách

Na výplatu zálohy dle zákoníku práce není právní nárok. Zákon výplatu zálohy nepřikazuje ani nezakazuje. Záleží tedy pouze na rozhodnutí zaměstnavatele, jak se k jejímu vyplácení postaví. Pokud bude proti, zálohu vám nemusí vyplatit a vy s tím nic neuděláte. Ze strany firem je to spíš vstřícnost, forma benefitu, kterou svým lidem nabízejí. 

Pravidla pro vyplácení záloh 

„Podle zákoníku práce je zaměstnavatel povinen poslat vám na své náklady mzdu nebo plat pouze jednou v měsíci. Výdaje za posílání záloh tak klidně můžete nést vy. Jaké pravidlo pro zasílání záloh zvolí váš zaměstnavatel, je čistě jeho rozhodnutí, ať už jde o výši částky nebo o četnost. Může vám posílat zdarma zálohu každý týden, stejně tak vám může po první záloze strhnout poplatek,“ říká Jana Jáčová, ředitelka UOL Účetnictví a dodává: „Obvykle se poskytuje během měsíce jedna záloha, ale existují i firmy, které je poskytují každý týden. Velmi časté je to především u krátkodobějších brigád a nekvalifikovaných pozic, kde často pracují lidé, kteří nemívají dostatek financí na pokrytí všech svých výdajů.“

Co je to doplatek

Doplatek k vaší mzdě obdržíte v termínu, kdy vám má být vyplacena mzda, jak je to uvedeno ve smlouvě. Celková částka, kterou dostanete (záloha + doplatek), se rovná vaší čisté mzdě po odečtení všech povinných odvodů. 

Aplikace na zálohy 

Někteří zaměstnavatelé používají pro zjednodušení procesu vyplácení záloh speciální aplikace. Pro jejich používání stanoví firma pravidla, za kterých mohou zaměstnanci vybírat peníze za již uskutečněnou práci, ale jen do určité výše odpracované mzdy. Některé aplikace umožňují zvolit si individuálně, jak často a v jakých termínech vám bude záloha vyplacena.  

Záloha zaměstnancům v insolvenci či exekuci 

V případě srážek z titulu výkonu rozhodnutí či exekuce platí, že vyplácí-li zaměstnavatel měsíční mzdu nadvakrát (jako zálohu a vyúčtování), může přiměřené srážky provést již ze zálohy. „Zaměstnavatel vám tedy srážku ze zálohy může strhnout. Musí však postupovat tak, aby vám zůstalo dost nevyplacené mzdy na to, aby vám měl z čeho strhnout povinné odvody. U insolvenčního řízení by si měl zaměstnavatel nejdřív obstarat souhlas insolvenčního správce s vyplácením záloh,“ říká Jana Jáčová z UOL Účetnictví.

Se zálohou opatrně

„I když mohou být zálohy užitečným nástrojem, mohou vás také dostat do problémů. Časté čerpání záloh vás může dovést ke ztrátě přehledu nad osobními financemi. Kvůli možnosti mít peníze k dispozici dříve můžete být náchylnější k nepromyšleným a zbrklým nákupům a snadněji se zadlužit. Máte problémy vyjít s částkou, která vám každý měsíc dorazí na účet? Najděte si lépe placenou práci například na pracovním portálu Prace.cz,“ doporučuje Tomáš Pavlíček.

Témata:  platy / mzdy mzdy

Související

Aktuálně se děje

11. října 2024 10:20

10. října 2024 16:27

Fiala je už nyní společně s Orbánem a Ficem nejlépe placeným předsedou vlády v celé EU. Je další zvedání platů českých politiků na místě?

Český premiér Petr Fiala je letos společně se svými protějšky Viktorem Orbánem a Robertem Ficem vůbec nejlépe placeným předsedou vlády kterékoli ze zemí EU. Vyplývá to z údajů maďarské neziskové organizace Átlátszo.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy