Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Majitelé domů trvají na přijetí zákona o sociálním bydlení

Občanské sdružení majitelů domů, bytů a dalších nemovitostí v ČR (OSMD) v pátek představilo svou verzi zákona o sociálním bydlení, jehož přijetí dlouhodobě prosazuje. Návrh poskytne okamžitou finanční pomoc všem, kdo splní podmínky, přiblížil předseda OSMD Tomislav Šimeček.

"Navrhujeme místo slibů, že někdo bude moci získat doživotní privilegium placení nízkých nákladů na bydlení ve zvláštních bytech, poskytnout okamžitě všem, kteří splňují podmínky dané ústavou, finanční pomoc, která jim dočasně pomůže vrátit se na trh práce a neztratit statut řádného občana," uvedl návrh Tomislav Šimeček.Ten zároveň upozornil, že se po ukončení deregulace nájemného v příštím roce zcela určitě najdou nájemníci, kteří si bydlení nebudou moci dovolit – o ty se podle ústavy musí postarat stát. Majitelé domů navrhují nestavět k sociálnímu bydlení speciální byty, ale využít pro tyto účely v podstatě jakýkoliv byt na trhu. "Poněvadž cílem sociálního bydlení by nemělo být kšeftování s byty za regulované nájemné, ale uspokojení oprávněné potřeby všech v nezaviněné nouzi, stačí pro ně adresná dávka na sociální bydlení. Tak nemusí čekat, až jim někdo přidělí 'sociální' byt, ale okamžitě si mohou vybrat byt na fungujícím trhu a stát jim připlatí na tržní nájemné v přiměřeně velkém bytě, aniž by museli vydat víc než 25 procent disponibilních příjmů domácnosti," vysvětlil předseda OSMD. Volných bytů je podle něj na trhu dost. Jak ukázalo sčítání bytů, je jich v České republice neobydleno zhruba 800 tisíc. Návrh se poměrně tvrdě staví k občanům, kteří se v nouzi ocitli vlastní vinou a se vzniklou situací se nesnaží nic dělat. I pro ně počítá s pomocí, nicméně pouze v takové podobě, která by je motivovala například k aktivnímu hledání práce. OSMD chce také odpovědnost za pomoc těmto lidem přenést na obce: "Obce jsou dosud vlastníky bytového fondu v tržní hodnotě přes 500 miliard korun a jen výnos z pronájmu tohoto majetku ve výši dvou procent p.a. jim může vynášet až 10 miliard korun ročně. Mají tedy víc než dostatek prostředků na omezenou pomoc i těm v zaviněné nouzi, kde naše ústava vyžaduje jen zajištění základních životních podmínek, tj. přespání a stravu."Obce navíc podle sdružení budou motivované k tomu situaci řešit, aby na jejich území nevznikala 'ghetta' nepřizpůsobivých občanů. Návrh dále například specifikuje sociální bydlení jako takové, kde se část nákladů na bydlení hradí z veřejných prostředků. Jasně také říká, že cílem sociálního bydlení nemá být definitivní řešení bytové otázky nájemníků, ale naopak pomoc v dočasné tíživé situaci. "V nedávné době jsem dostal zprávu od pana ministerského předsedy, že je tento přístup blízký názoru vlády a zejména TOP 09 a ODS, a proto jsme se zapojili do procesu přípravy nového zákona o sociálním bydlení," uzavřel Šimeček. Podle jeho informací chce vláda návrh projednat do poloviny tohoto roku.

Témata:  bydlení

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Vyplatí se platit nájem, nebo splácet hypotéku?

Řada rodin se rozhoduje mezi bydlením v nájmu a pořízením vlastního domova na hypotéku. Obě možnosti mají své výhody i nevýhody. Z pohledu budování majetku je vždy výhodnější pořízení vlastní nemovitosti na hypotéku. Při rozhodování mezi nájemním bydlením a pořízením vlastní nemovitosti na hypotéku většina lidí srovnává výši tržního nájemného s měsíční splátkou hypotéky. Která z částek je aktuálně vyšší?