Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministerstva mají v rozpočtu další požadavky za 20 miliard

Ministerstvo financí
Ministerstvo financí
Foto: Jan Zýka / INCORP images

Jednotlivá ministerstva, včetně resortů řízených hnutím ANO, požadují ve srovnání s dnes schváleným prvním návrhem rozpočtu dodatečné zvýšení výdajů zhruba o 20 miliard korun.

Na dotaz ČTK to dnes po jednání vlády řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Například ministerstvo práce a sociálních věcí požaduje růst o 11 miliard korun, další peníze chtějí ministerstvo vnitra nebo ministerstvo dopravy. Kabinet dnes schválil předběžný návrh rozpočtu na rok 2020 s výdaji 1,598 bilionu korun, koaliční sociální demokraté se hlasování zdrželi.

"Požadavky považuji za nereálné. Hlavní priority vyplývající z programového prohlášení vlády v rozpočtu obsaženy jsou. A nyní se musíme dohodnout, jaké budou další priority. Každopádně jsme všichni připraveni si to přes léto odpracovat," uvedla Schillerová.

Během léta budou ministři jednat s ministerstvem financí o rozpočtech svých resortů a do konce srpna musí ministerstvo návrh poslat vládě. Kabinet musí podle zákonných pravidel návrh státního rozpočtu schválit a odeslat do Poslanecké sněmovny do konce září.

Kabinet dnes schválil předběžný návrh státního rozpočtu na příští rok a střednědobý výhled hospodaření státu pro roky 2021 a 2022. Příští rok i v dalších letech počítá ministerstvo financí se schodkem 40 miliard korun. Prioritami rozpočtu v příštím roce je opět jako letos zvýšení důchodů nebo platů učitelů. Dále rozpočet počítá se zvýšením rodičovského přípěvku, růstem výdajů ministerstva obrany nebo snížením počtu míst na ministerstvech o deset procent.

Ministři za sociální demokracii se dnes při jednání vlády zdrželi hlasování u návrhu rámce státního rozpočtu, rozpočet na rok 2020 ve stávající podobě neumožňuje naplňovat priority a v některých případech komplikuje samotné fungování resortů, řekl předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček. Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) k tomu uvedla, že vidí problémy v sedmi oblastech, zmínila sociální služby či příspěvek na péči.

Podle aktuálního návrhu rozpočtu mají příští rok proti letošku klesnout například výdaje resortu zahraničí o 237 milionů korun, financí o téměř 376 milionů a kultury skoro o 424 milionů Kč. Výdaje resortu dopravy se mají snížit o 12,3 miliardy korun a zemědělství o 2,5 miliardy. Porostou naopak výdaje pro školství, místní rozvoj, zdravotnictví, spravedlnost, obranu, vnitro a zvýšit se mají také pro ministerstvo práce a sociálních věcí a rovněž průmyslu a obchodu.

Témata:  ministerstva státní rozpočet Ministerstvo financí

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Kdo investuje v Česku do kryptoměn?

Podle výzkumu globální platformy pro sběr dat statista.com uvedlo v roce 2022 vlastnictví některé digitální měny 13 % Čechů. V roce 2021, kdy nejznámější kryptoměna bitcoin dosahovala jedněch ze svých nejvýznamnějších maxim, činil podíl kryptoměnových investorů dokonce 15 %. Data také ukazují, že majitelé kryptoměn v Česku se zajímají o technologie a mají zájem na řešení inflace nebo nedostupného bydlení.