Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úřady v Česku odeberou ročně 3000 dětí

Michaela Marksová
Michaela Marksová
Foto: Mikuláš Křepelka, EuroZprávy.cz

V Česku se rodinám odebere odhadem 2 500 až 3 000 dětí ročně, píše dnešní MF Dnes. Přesně to nelze říct, protože některé soud odebírá i vícekrát do roka. Podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové je to více než třeba ve Velké Británii.

Například v roce 2013 bylo v Británii v náhradní rodinné či ústavní péči pět dětí z tisíce. V Česku čtrnáct. Většinou to jsou dětští delikventi, které soud poslal do výchovného ústavu, protože porušili zákon. Druhou nejčastější skupinou jsou děti, jejichž rodiče jsou například ve výkonu trestu či dlouhodobě v nemocnici.

Případy odebírání dětí kvůli zneužívání či týrání jsou spíše výjimečné. Nejčastěji úřady zasahují, když se rodina podle sociálního úřadu o děti nestará dobře. Má špatné bydlení nebo žádné, o dítě neumí pečovat, takže to má zdravotní potíže, špatně se vyvíjí. Jen kvůli chudobě se děti odebírat nesmějí. To je precedentní výrok Ústavního soudu z roku 2011.

U některých případů, o kterých MF Dnes ví, však chybějící bydlení hraje rozhodující roli. Je znát, že v Česku stále chybí sociální bydlení, jehož zavedení má vláda v programu. Na příslušný zákon se čeká. I ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) v pátek připustila, že s odebíráním dětí není vše v pořádku, ale detailnější rozhovor slíbila, až vše prodiskutuje s odborníky z ministerstva.

Témata:  Ministerstvo práce a sociálních věcí děti Michaela Marksová

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 12:03

16. dubna 2024 10:45

Jak na mimosoudní řešení sporů

K obchodnímu styku mezi spotřebiteli a podnikateli dochází nesčetněkrát denně. Není proto divu, že je mezi nimi také mnoho sporů. Některé se podaří urovnat domluvou, u jiných se však oboustranně přijatelného řešení dospět nepodaří. Jelikož se drtivá většina těchto sporů týká nízkých částek, soudní řešení sporů se kvůli soudním poplatkům a nákladům na advokátní služby často nevyplatí. Existuje však alternativní způsob řešení těchto sporů, kterého mohou spotřebitelé využít, jelikož je levnější a rychlejší.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy