Uprchlíci by měli víc peněz, než naši důchodci, naštvali se politici

Eurokomisař pro digitální ekonomiku a společnost Günther Oettinger přišel s návrhem na harmonizaci azylového práva v Evropě, a to včetně dávek pro lidi, kteří žádají o azyl. Pak by totiž podle něj nebylo nutné zavádět kvóty pro přerozdělování uprchlíků. Ale čeští politici z nápadu rozhodně nadšeni nejsou.

Uprchlíci, ilustrační fotografie
reklama

Poslanec ČSSD Stanislav Huml se domnívá, že by tento nápad mohl podnítit k příchodu další migranty. „Tady se žije levněji. Není možné připustit, aby naši důchodci měli proti migrantům mizivé důchody. Pak by se musela sjednotit politika sociálních věcí, platů i důchodů," uvedl pro server EuroZprávy.cz.

„Je to jen další nesmyslný pokus o kvóty, jen jinak nazvaný. Došlo by pouze ke ztrátě naší suverenity v tak závažné otázce, jako je azylová politika. O tom, kdo bude či nebude vstupovat na území našeho státu, si musíme rozhodovat sami. Ne aroganti jako je Juncker, Mogherini a další. To stát musí rozhodovat, komu umožní vstup! Tento návrh je pokusem Komise o další centralizaci v rukou Bruselu, který naprosto odmítám! Cesta k evropskému superstátu musí být odsouzena k nezdaru," řekl naší redakci poslanec strany Úsvit Marek Černoch.

Podle šéfa hnutí SPD Tomia Okamury to není žádná novinka. „Trik s dávkami, které začnou lákat migranty i do méně rozhazovačných zemí, se lidé kolem paní Merkelové snaží protlačit už delší čas – první varování jsem zaznamenal už loni," přiznal pro EuroZprávy.cz Okamura. „Nemůžeme a ani nesmíme připustit debatu o takové šílenosti, kterou navrhuje Evropská komise. Navrhují snad Němci, aby naši zemědělci měli stejné dotace jako mají ti němečtí? Na tomto příkladu vidíte, jak je EU nespravedlivá, nepoučitelná a nereformovatelná – a nic, co by jejich invazi zvýšilo, nikdo soudný nesmí podpořit," dodal s tím, že řešením je vystoupení z EU.

„Asi nejde o motivaci migrantů, ale o úskalí evropského rozhodování. Azylové právo potřebuje na unijní úrovni nepochybně dopracovat (dublinské úmluvy jsou zjevně nedostatečné). Otázkou je, jakým směrem – harmonizace směrem k federálnímu pojetí nepochybně naráží na otázku suverenity a kvót. Úhrada dávek z unijního rozpočtu zase vede k otázce, kde a komu na to ve struktuře výdajů ubrat. Jako téma na zářijový summit je toto téma třeba detailněji strukturovat. U některých procesů (např. prověřování běženců) si harmonizaci představit dovedu," uvedl v SMS zprávě pro náš server místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

„Tento návrh je dalším úletem skleníkového úředníka z Bruselu. Pokud by se to prosadilo jako nařízení, tak všichni naši důchodci musí do ulic a my z EU," uvedl pro EuroZprávy.cz místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS).

„Pan eurokomisař by měl stát nohama na zemi a nevymýšlet nesmysly. Sjednocení azylové politiky je nepřijatelné a musí zůstat v rukou jednotlivých států. Podstatou funkčního státu je schopnost ovládat své území a rozhodovat o tom, kdo na toto území může vstoupit. Pokud se některé státy rozhodly migranty na své zemí pozvat, nemají teď právo domáhat se solidarity na ostatních státech. Současně není možné, abychom většinou ekonomické migranty podporovali z veřejných peněz stejně nebo ještě více než naše důchodce a zdravotně postižené. EU musí jít zcela opačným směrem. Uzavřením hranic a zrychlením návratu neúspěšných žadatelů o azyl do jejich zemí. To by byl jasný signál pro ostatní, kteří o cestě do Evropy uvažují," řekl nám poslanec ČSSD Jeroným Tejc.

„Považuji podobné návrhy za naprosto nepřijatelné. Pro každého občana v naší zemi musí platit stejná pravidla bez ohledu na etnikum nebo národnost. Podobné šílenosti jsou jen dalším zdrojen nespokojenosti a napětí ve společnosti. Komisař opět prokázal svoji nekompetentnost a nepoučení Brexitem. A pokud je to pravda, měl by odejít," řekl nám senáror ČSSD Zdeněk Škromach.

Podle lidoveckého europoslance Tomáše Zdechovského návrh současnou situaci nevyřeší. „Ale beru to jako konkrétní návrh, o kterém je možné diskutovat. Vrátil jsem se ze Středomoří a jak jsem viděl v sicilském Pozzallu, už moc není, na čem do EU jezdit," uvedl v SMS zprávě pro naši redakci.

„Nemám ve zvyku používat příliš expresivní výrazy, ale pan eurokomisař zjevně patří mezi bruselské idioty úřadující pod vlivem tepla prosklených bruselských kanceláří. Je to samozřejmě obrovský nesmysl, který by rozvrátil nejen sociální systémy, ale i celou ekonomiku řady zejména východoevropských zemí. Proč nezavedou třeba stejnou podporu zemědělcům ve všech zemích? Merkelovsko-bruselský průšvih si budou muset pachatelé (tzv. západoevropské země) vyřešit, doufám, sami a bez nás. My jsme ho nezpůsobili," řekl nám nezařazený poslanec a člen hnutí Řád národa Karel Fiedler.

„Je to úplný nesmysl. Opakovaně říkáme, že jsme zásadně proti sjednocování azylové politiky!! Právo udělit občanství je základní atribut státu a jeho ztráta by znamenala konec států v Evropě. Dávky jsou také nesmysl, protože kupní síla v různých státech je různá. Jsem zásadně proti," napsal serveru EuroZprávy.cz poslanec ODS Marek Benda.

„Čím více takových nápadů, tím dříve se 4. říše rozpadne," myslí si senátor a primátor Teplic Jaroslav Kubera (ODS).

Témata: uprchlíci | politici | Peníze

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky