Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Marksová představila čtyři opatření, která podpoří rodiny

Michaela Marksová
Michaela Marksová
Foto: Mikuláš Křepelka, EuroZprávy.cz

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová představila první opatření, která vycházejí z práce Odborné komise pro rodinnou politiku. Pečovatelská dovolená, otcovská poporodní péče a úprava rodičovského příspěvku by měla být zavedena nejpozději k 1. lednu 2017. Pilotní projekt mikrojeslí může být realizován již k 1. lednu 2016.

„Podporu rodinné politiky považuji za jednu z hlavních priorit, i proto jsme založili Odbornou komisi a můžeme vás seznámit s prvními konkrétními návrhy. K jejich prosazení a uvedení do praxe budu hledat podporu ve vládě i mezi zástupci parlamentních politických stran,“ řekla ministryně Michaela Marksová.

MPSV chce podpořit výdělečně činné lidi, kteří neformálně pečují o rodinného příslušníka, u kterého došlo k náhlému zhoršení zdravotního stavu a vyžaduje celodenní péči a není ve zdravotnickém zařízení nebo zařízení poskytujícím sociální služby. Na volno na péči neboli takzvanou pečovatelskou dovolenou trvající v délce tří až šesti měsíců a nárok na peněžitou pomoc ve výši 60 procent denního vyměřovacího základu by měly osoby v příbuzenském stavu a osoby, které odvádí nemocenské pojištění.

Dalším opatřením, které ministerstvo chystá, je úprava rodičovského příspěvku. Dnes ho mohou rodiče čerpat v rozmezí nejméně dvou a maximálně čtyř let věku dítěte, přičemž dvouletá varianta je jen pro lidi s určitou výší příjmu. „Chceme zvýšit flexibilitu a umožnit čerpání mezi šesti měsíci až dvěma lety věku dítěte. Částka bude tvořit maximálně 70 procent hrubé mzdy a bude se také odvíjet od výše příjmu. Rodičovský příspěvek samozřejmě nemůže být vyšší než předchozí plat,“ dodala ministryně.

Týdenní otcovská poporodní péče umožní mužům podílet se na péči o novorozené dítě. Nová dávka bude poskytována z nemocenského pojištění, výše je stanovena na 70 procent denního vyměřovacího základu, je tedy podobná jako peněžitá pomoc v mateřství. Nástup bude možný kdykoliv v období šesti týdnů ode dne narození dítěte. „Očekáváme, že této možnosti využije 70 až 90 procent otců. K zavedení tohoto opatření nás vedla snaha vytvořit podmínky pro posílení vazby mezi dítětem a oběma rodiči v raných týdnech života dítěte a podporovat a motivovat otce k zapojení se do rané péče o dítě,“ vysvětlila předsedkyně Odborné komise Marie Čermáková.

Česká republika se též potýká s nedostatkem míst v předškolních zařízeních. Pomoci lépe sladit rodinný a pracovní život mají již legislativně zakotvené dětské skupiny. Na podporu informovanosti o jejich výhodách rozjíždí ministerstvo od října informační kampaň, která bude hrazena z Evropského sociálního fondu. Její součástí je i nový web www.dsmpsv.cz. Zlepšit situaci by mohly i „mikrojesle“, maximálně čtyřčlenný kolektiv dětí od šesti měsíců věku, o které se postará jedna pečující osoba. Pilotní projekt bude spuštěn ve třech krajích s nejvyšší poptávkou po těchto zařízeních – v Praze, Středních Čechách a Jihomoravském kraji. Mikrojesle budou moci zřizovat přímo obce nebo je pro ně může provozovat nezisková organizace. „Vítáme a podporujeme také záměr MŠMT zavést právní nárok na místo v mateřské školce,“ dodala Zuzana Jentschke Stőcklová, náměstkyně pro sociální a rodinnou politiku.

Témata:  Michaela Marksová

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy