Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé žádají o půjčku již dva týdny po výplatě

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Nezvykle rychle po výplatě si Češi půjčují u finančních institucí. Již dva týdny po tom, co dostanou u zaměstnavatele mzdu, 75 % z nich nemá na své měsíční výdaje. To poukazuje na to, že české domácnosti nemají dostatečné rezervy a že jejich výdaje jsou leckdy vyšší než jejich příjmy, informuje Fair Credit.

Tyto závěry vyplývají z marketingového průzkumu, který si nechala zpracovat společnost Fair Credit. Průzkum proběhl v průběhu září a zúčastnilo se ho přes dva tisíce respondentů z České republiky. Zatímco 61 % dotázaných je schopno z měsíční výplaty uhradit složenky a veškeré závazky, 39 % není schopno s měsíční mzdou vyjít. Každý třetí Čech přiznává, že se mu nedaří ušetřit, neboť jeho výdaje jsou vyšší než příjmy.

Na otázku, jak řeší domácnost situaci, kdy nedostačují příjmy, odpovědělo 75 % z nich, že si musí půjčit u finančních institucí již dva týdny po výplatě, 15 % respondentů si přivydělává brigádou či nahodilými pracemi a 10 % domácností musí sáhnout do svých úspor.

„Pokud domácnosti nevychází se svými příjmy, doporučil bych, aby si každý měsíc provedly rozvahu příjmů a výdajů a finanční výpadek začaly řešit s předstihem. Rozhodně bych chtěl lidi odradit od toho, aby vytloukali půjčku půjčkou“ uvedl Ing. Tomáš Konvička, MBA, obchodní ředitel společnosti Fair Credit.

Témata:  CZK půjčky lidé

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy