Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vaše prachy nikdo nechce! A (skoro) nic vám za ně nedá

Vaše prachy nikdo nechce! A (skoro) nic vám za ně nedá

Foto: Pixmac

Přečtěte si, který spořicí účet nejlépe zhodnotí sto tisíc a jeden milion korun. Ale nečekejte zázraky. Sešup úrokových sazeb v roce 2015 nekončí.

Pokud jste čekali, že se úroky spořicích účtů v novém roce zlepší, byli jste s prominutím naivní. Klesají neúprosně dál. Banky tím jasně říkají, že o vaše peníze na vkladech zvlášť nestojí, mnohem raději by nějaké daly vám – ale pochopitelně ne na věčnou oplátku, ale jako standardní půjčku A jiné to prý letos už nebude. „Zvýšení současných supernízkých sazeb na spořicích účtech bohužel není v dohledu,“ odpovídá bez váhání na dotaz portálu Peníze.cz hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Šéfredaktor finančního serveru Finparáda.cz Zdeněk Bubák k výhledu na rok 2015 ještě dodává: „Očekávám mírný pokles sazeb, zhruba o dvě desetiny procentního bodu, a to v průměru za všechny banky a kampeličky.“ Kdo tedy bude chtít v době, kdy se inflace opět drží u nuly, nějaké lepší zhodnocení svých peněz, bude se muset poohlédnout jinde.

Banky už míří jinamNové banky na českém trhu, které v posledních letech lákaly klienty na atraktivní sazby spořáků, už mají tuto misi za sebou. Teď se snaží o to, aby lidé začali aktivně využívat jejich další produkty. Velmi důležitý je pro ně zejména trh půjček, v oblasti spotřebitelských úvěrů, ale také hypoték zuří bitva v refinancování. Banky se o klienty přetahují také bezplatnými běžnými účty; většina jich je ale zadarmo jen při splnění určitých (pravda – většinou nijak složitých či obtížných) podmínek – na účet například musí každý měsíc přijít určitá částka, jeho majitel musí z účtu utratit tolik a tolik peněz kartou, odeslat jistý počet plateb a podobně

Spořicí účty teď zkrátka stojí stranou zájmu. „Banky mají od klientů relativně dost zdrojů a spíš čelí problému, jak je využít pro kvalitní a bezrizikové úvěry. Opravdu se tedy nedá očekávat, že se letos budou předhánět v inovacích spořicích účtů,“ vysvětluje Zdeněk Bubák.

Alternativy nejsouNízké úroky na trhu spořicích účtů vedou řadu lidí k tomu, že začínají zvažovat, jestli se jim nevyplatí vložit peníze do produktu, který nabídne lepší zhodnocení. Ti, kteří nechtějí riskovat a nepotřebují mít všechny peníze stále po ruce, nechají pravděpodobně úspory spát na termínovaných vkladech. Jenže i jejich úroky už pomalu přestávají být pouhým okem viditelné.

Další možností jsou pak konzervativní investice. „Alternativou ke spořicím účtům jsou spíš produkty s vyšším rizikem než s nižší likviditou. Vyšší riziko, zejména riziko poklesu hodnoty investice pod vložený kapitál, ale není pro každého. Nízké úročení spořicích účtů povede především k rezignaci střadatelů na výnos a k ponechávání většího dílu úspor na běžných účtech,“ odhaduje Pavel Sobíšek. Zvýšený zájem o investiční produkty podle něj bude pozvolný. Souviset pak bude prý především s generační výměnou.

Zdeněk Bubák si naopak myslí, že by se banky nad případným odlivem peněz do investičních společností mohly časem zamyslet a u svých retailových produktů opět přijít s nějakými lákadly, které klienty udrží. Nějakou dobu to prý ale ještě potrvá. „Teoreticky by to tak mohlo zafungovat, kdyby klienti masivně odcházeli ze spořicích účtů třeba do podílových fondů. A je pravda, že se tak už děje, i když zatím ne tak, aby to banky výrazněji pocítily.“

Nejlepší spořicí účtyPro srovnání jsme vybrali částky sto tisíc a jeden milion korun. Po dobu ročního spoření se nebude ze spořicího účtu vybírat ani na něj nově ukládat, takže budeme moci sledovat, jak se nám za rok vložená částka rozroste. Z žebříčku jsme vyřadili všechny spořicí účty, které svůj úrok podmiňují podmínkami typu minimální obrat na účtu, útrata platebními kartami či nutnost zřízení běžného účtu, který je zpoplatněný. Mimo hru zůstaly i „spořicí účty“ s výpovědní lhůtou.

Kdo vám přidá nejvíc ke stu tisícVítězem našeho srovnání spořicích účtů je i tentokrát kampelička Moravský peněžní ústav. Svoji úložku sto tisíc korun můžete u této finanční instituce při úročení 1,7 procenta za rok navýšit o 1455 korun. Běda ale, kdybyste chtěli účet trochu používat. Dvě odchozí platby jsou každý měsíc zdarma, třetí už vás však přijde na strašidelných devadesát devět korun.

Na druhé příčce skončila Sberbank s úrokem 1,63 procenta a rozšířením původního vkladu o 1394 korun. Klienty banky, která je součástí ruské bankovní skupiny Sberbank, jistě potěší, že došlo ke snížení poplatku za odchozí platbu z 18 na 5 korun. Zůstatek na účtu se navíc nově neúročí čtvrtletně, ale už každý měsíc.

Také bronzovou pozici obsadil Moravský peněžní ústav, který u svého spořicího účtu Úrok+ nabízí zhodnocení 1,2 procenta. Účet se úročí každý den. Avizovaná úroková sazba navíc platí až do úložky třicet milionů korun.

Na dalších příčkách se umístily Air Bank, Expobank a Zuno, které vám vašich sto tisíc shodně zhodnotí sazbou 1,1 procenta.

Celý článek čtěte na Peníze.cz

Témata:  lidé spoření

Aktuálně se děje

29. dubna 2024 8:04

27. dubna 2024 16:38

WSJ: Putin pravděpodobně nenařídil smrt Navalného, věří tajné služby

Americké zpravodajské služby konstatovaly, že šéf Kremlu Vladimir Putin pravděpodobně nenařídil, aby opozičního lídra Alexeje Navalného v únoru zabili v trestanecké kolonii. V sobotu o tom s odvoláním na americký deník The Wall Street Journal (WSJ) informovala agentura Reuters.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy