Češi zbytečně přicházejí o statisíce korun. Jak se zabezpečit a nenaletět?

Zatímco některé druhy pojistek si domluví prakticky každý Čech, pojištění nemovitosti a domácnosti se takové popularitě netěší. Někteří lidé se přitom kvůli snaze ušetřit několik stovek ročně mohou připravit i o statisíce korun.

Ilustrační fotografie
reklama

Většina Čechů má nadále ve zvyku podceňovat pojištění nemovitosti a domácnosti. Často totiž uzavřením pojistné smlouvy považují věc na dlouhou dobu za uzavřenou, což je špatně. Existuje hned několik důvodů, proč se vyplatí smlouvy každý rok kontrolovat.

Jedním z nich jsou zvyšující se ceny nemovitostí na tuzemském trhu, kvůli kterým si majitelé připlatí i za pojistné. Přesto se dá říct, že nejde o nikterak drahou záležitost, ceny pojištění se pohybují od 800 do 2000 korun ročně. Na pokrytí případných statisícových škod tedy stačí zaplatit desítky korun měsíčně.

Zdaleka nejčastěji pokrývá pojistka například vytopení domácnosti nebo jiný problém způsobený vodou. Vodovodní škoda se v domácnosti snadno vyšplhá ke statisícům korun. Často jde také o krádeže nebo škody z odpovědnosti.

Pokud si lidé pojistku domluví, měli by dávat pozor na dopisy od pojišťoven, v nichž bývá uveden přehled nastavení pojištění. Není však v Česku výjimkou, že lidé pojištění z nejrůznějších důvodů ruší. Kupříkladu proto, že nebylo správně nastaveno, bylo zastaralé a v případě pojistné události nedošlo k plnění. Na pojištění pak většinou úplně zanevřou a svojí chybu si často uvědomí, až když je pozdě.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky