Smrtící rok 2020: v Česku zemřelo nejvíce lidí v historii země

KOMENTÁŘ LUKÁŠE KOVANDY: Loňský rok se do dějin novodobé České republiky zapíše temně. Zemřelo totiž nejvíce lidí v její historii, píšící se od roku 1993. Počet zemřelých činil v roce 2020 celkem 129,3 tisíce osob. Meziročně zamřelo o patnáct procent lidí více. Zvláště závažná byla nadúmrtnost na přelomu měsíců října a listopadu 2020, ovšem negativně se do statistiky úmrtnosti zapsalo celé loňské poslední čtvrtletí. Důvodem je pochopitelně podzimní vlna pandemie onemocnění covid-19.

Lékaři a sestry pečují o pacienty s koronavirem
reklama

Počet zemřelých tak byl loni dramaticky vyšší než počet živě narozených dětí. Narodilo se 110,2 tisíce dětí. Takzvanou přirozenou měnou tak v ČR ubylo 19,1 tisíce lidí. Česko tedy výrazně zrychlilo tempo svého „vymírání“. To proto, že v roce 2019 ubylo přirozenou měnou pouze 0,1 tisíce osob. Tak rychle jako loni, tedy tempem kolem 20 tisíc osob ročně, „vymíralo“ Česko naposledy v polovině 90. let minulého století. Tehdy byl však důvodem dramatický pokles počtu narozených, který souvisel s porevolučním rozšířením možností uplatnění mladých žen.  

Počet obyvatel ČR se navzdory zrychlenému tempu „vymírání“ loni zvýšil. To však čistě jen z důvodu přistěhování ze zahraničí. I počet imigrujících osob se ovšem snížil. Saldo zahraniční migrace kleslo meziročně o 39 procent. Důvodem poklesu je opět pandemie a opatření pro boj s ní, jako je cílené snižování mobility, omezování dopravy a cílené snižování propustnosti hranic.  

Rekordní byl loňský rok i z hlediska sňatků. V březnu 2020 totiž bylo kvůli pandemické uzavírce uzavřeno nejméně sňatků v celých dějinách českých zemí od roku 1918. Za celý březen 2020 bylo uzavřeno méně sňatků, ani ne 700, než během jediného dne, 7. července 2007, který naopak představuje vzhledem k atraktivitě data den s nejvyšším počet uzavřených sňatků v novodobé historii ČR.  

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky