Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nezaměstnanost stoupá. Výraznější propouštění nastane ve druhé polovině roku

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

KOMENTÁŘ LUKÁŠE KOVANDY: Míra nezaměstnanosti v lednu v souladu s očekáváním stoupla z prosincové úrovně 2,9 procenta na hodnotu 3,1 procenta. Je tedy poprvé za skoro rok nad úrovní tří procent. Naposledy byla míra nezaměstnanosti vyšší než tříprocentní loni v únoru.

Růst míry nezaměstnanosti mezi prosincem a lednem je ovšem každoročním, „železným pravidlem“ českého trhu práce. Nelze z něj tedy hned usuzovat na zhoršování situace na trhu práce.

K jistému zhoršování letos dojde, ale to se projeví spíše stagnací celoroční míry nezaměstnanosti či jejím mírným nárůstem oproti loňsku, a to ale spíše na základě vývoje zejména ve druhé polovině letošního roku. Zvláště zranitelnými, co se propouštění týče, jsou segmenty hutnictví, těžební průmysl a část automobilového průmyslu, včetně jeho subdodavatelů.

Naopak dosavadní poměrně vlídný průběh zimy, která je zatím převážně nevídaně teplá, situaci na trhu práce nahrává. Výše popsaný růst míry nezaměstnanosti má totiž sezónní ráz. Souvisí se zimním přerušováním pracovní činnosti v exteriéru, například ve stavebnictví či zemědělství, a také s ukončováním úvazků ke konci kalendářního roku. Čím teplejší zima bude, tím slabší bude sezónní výpadek pracovních míst a tím dříve dojde k obnově zaměstnanosti po jejím skončení.

Míra nezaměstnanosti se po skončení zimy opět vrátí pod úroveň tří procent. V druhé polovině roku, na podzim a dále, však už trvaleji stoupne nad úroveň tří procent. V posledním letošním čtvrtletí už bude – na rozdíl od loňského – nad touto úrovní trvale. Za celý rok dosáhne míra nezaměstnanosti úrovně tří procent.

Česko ovšem i letos v lednu tak jako tak zůstalo zemí s nejnižší mírou nezaměstnanosti v EU. V rámci zemí OECD má srovnatelnou míru nezaměstnanosti jediná – Japonsko.

Témata:  nezaměstnanost propouštění lidé ekonomika práce

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

Kdo investuje v Česku do kryptoměn?

Podle výzkumu globální platformy pro sběr dat statista.com uvedlo v roce 2022 vlastnictví některé digitální měny 13 % Čechů. V roce 2021, kdy nejznámější kryptoměna bitcoin dosahovala jedněch ze svých nejvýznamnějších maxim, činil podíl kryptoměnových investorů dokonce 15 %. Data také ukazují, že majitelé kryptoměn v Česku se zajímají o technologie a mají zájem na řešení inflace nebo nedostupného bydlení.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy