Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Fiala rázně: Na platy státních zaměstnanců nemá vláda letos peníze

Fiala, Petr (ODS)
Fiala, Petr (ODS)
Foto: Michael Zelinka / INCORP images

Pro letošní navýšení platů ve veřejném sektoru už ve vládní rozpočtové rezervě nezbyly žádné prostředky. Ministerstva se nyní snaží najít finance ve svých vlastních rozpočtech na zářijové zvýšení tarifů. Od ledna však platy pracovníků veřejné správy i státu porostou, uvedl premiér Petr Fiala v nedělním pořadu Partie televize Prima CNN.

Premiér Petr Fiala oznámil, že státní rozpočet pro příští rok počítá se schodkem 231 miliard korun, přičemž školství by mělo obdržet o deset miliard korun více než letos. Ministerstvo práce navrhlo od září zvýšení základních platů ve veřejném sektoru o sedm až deset procent, což by do konce roku vyžadovalo dodatečných 4,6 až 6,6 miliardy korun.

Odboráři požadují zvýšení platů o deset procent pro všechny zaměstnance ve veřejné sféře a tvrdí, že ministerstva mohou potřebné finance najít ve svých rozpočtech. O těchto požadavcích budou zástupci vlády a odborů jednat v úterý, přičemž výsledná dohoda by měla být uzavřena brzy. Premiér Fiala však zdůraznil, že peníze na zvýšení platů momentálně nejsou k dispozici, ačkoli se vláda snaží najít prostředky na zvýšení tarifů v jednotlivých resortech.

Úřady práce nyní vyplácejí náhradu výdělků zaměstnancům, přičemž náklady na toto opatření se odhadují na přibližně 1,3 miliardy korun. Premiér Petr Fiala potvrdil, že rozpočet na příští rok počítá se zvýšením platů, které by mělo začít od ledna. Výše tohoto zvýšení bude určena na základě ekonomických ukazatelů. Fiala rovněž uvedl, že rozpočet na rok 2025 plánuje deficit ve výši 231 miliard korun, což je pokles oproti letošnímu deficitu 252 miliard korun. V příštím roce by měly rovněž vzrůst investice do školství, a to o minimálně deset miliard korun.

Témata:  státní zaměstnanci Petr Fiala (ODS) vláda

Související

Aktuálně se děje

17. září 2024 12:59

16. září 2024 11:28

13. září 2024 13:58

Dopravní podniky v pohotovosti: Připravují se na záplavy

Sdružení dopravních podniků ČR (SDP ČR) informuje o přijatých opatřeních jednotlivých dopravních podniků v souvislosti s očekávanými povodněmi a nepříznivým počasím. Dopravní podniky v různých městech republiky reagují na předpovědi a připravují se na možné komplikace v městské hromadné dopravě. Hlavní prioritou je zajištění bezpečnosti cestujících a plynulosti dopravy.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Komentář

Vyrovnané české rozpočty už v příštím roce? Jde to. Vláda ale výrazně snižuje reálné výdaje na vědu, výzkum a inovace

Od poslední minuty letošního srpna je oficiálně známa výše schodku státního rozpočtu navrhovaná pro příští rok – 230 miliard korun. Pokud by se toto číslo skutečně naplnilo, Fialova vláda za čtyři roky svého vládnutí vytvoří nominálně o zhruba o 320 miliard vyšší dluh než předchozí kabinet Babišův. Přesto by mohla už v příštím roce veřejné rozpočty dokonce vyrovnat, pokud by chtěla.