České firmy začínají pociťovat zpomalování ekonomiky. Naplno udeří za pár měsíců

České podniky jsou zatím v dobré kondici, ale zpomalování světové ekonomiky už začínají také pociťovat. Počínající hospodářská recese v Německu je však zasáhne až s půlročním zpožděním. Vyplývá to z ankety ČTK mezi zaměstnavatelskými svazy. Poslední analýza německé Bundesbanky naznačuje, že německá ekonomika je již v recesi.

Vývoj ekonomiky
reklama

"Naše firmy jsou díky rychlému růstu ekonomiky v posledních dvou letech v dobré kondici, ale určité zpomalování ekonomiky vnímají. To potvrzuje i pravidelné šetření, které provádíme společně s Českou národní bankou. Podnikatelé podle našich zjištění začínají být opatrnější, i když zatím nedochází k zásadnějšímu zvratu či ekonomickému poklesu. Větší dopady se mohou projevit se zhruba půlročním zpožděním," řekla dnes ČTK mluvčí Svazu průmyslu a obchodu Lenka Dudková.

Německé zpomalení růstu se obvykle zhruba s půlročním zpožděním propisuje i do výkonu českého hospodářství, nicméně ne se stejnou intenzitou, doplnil mluvčí Hospodářské komory Miroslav Diro.

Růst českého průmyslu je podle komory stále silně podpořen automobilovým sektorem, například automobilka Škoda Auto ohlásila výborné výsledky a masivní investice a má pro druhou polovinu roku velké plány. "Za průmyslem současně stojí silný apetit českých spotřebitelů po dalším spotřebním zboží. Ten se projevuje i v zahraničním obchodě, respektive v silném dovozu podobně jako v loňském roce," dodal Diro.

Český průmysl po stagnaci na začátku letošního roku rostl v dubnu a květnu více než tříprocentním tempem a do poklesu se dostal až v červnu. Ačkoliv je Německo na hraně recese, údaje Eurostatu za druhé čtvrtletí u ostatních evropských ekonomik ukazují spíše meziroční zpomalení růstu než pokles, upozornila Dudková. I česká ekonomika podle ní mírně zpomaluje, jako celek ale podle dostupných dat za druhé letošní čtvrtletí stále roste. Podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu ekonomika ve druhém čtvrtletí zpomalila meziroční růst na 2,7 procenta ze 2,8 procenta v prvním čtvrtletí.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky