Češi žalující VW kvůli dieselgate ani po šesti letech nezískali odškodnění

Čeští majitelé vozů koncernu VW dotčených aférou dieselgate se ani šest let po vypuknutí skandálu nedočkali odškodnění, o které automobilku žalují. K žalobám na koncern se v ČR připojilo kolem 9000 poškozených. Celkem bylo v Česku prodáno 160.000 aut s podvodným softwarem obcházejícím homologační měření emisí. Vyplývá to z aktuálních informací společnosti Dieselgate, která zastupuje asi 2000 poškozených, dalších 7000 sdružuje firma Safe Diesel.

Volkswagen
reklama

Poškození z Česka žalují koncern VW o odškodné v celkové výši dvě miliardy korun. Podle dřívějších vyjádření automobilek jsou auta v pořádku a nepředstavují pro své majitele žádné nebezpečí. "V České republice, která v kauze dieselgate nárokuje přes dvě miliardy korun, nebylo dosud, šest let od vypuknutí skandálu, vyplaceno žádné odškodnění. Volkswagen má u nás díky Škodě Auto silnou pozici a celý koncern se tak tváří, že nikdo poškozen nebyl. Tato strategie mu, bohužel, prochází u politiků i velké části veřejnosti," uvedl dnes jednatel společnosti Dieselgate Martin Kodýdek, který o kauze napsal knihu pod názvem "Právník".

Podle Davida Kuboně z advokátní kanceláře KLB Legal, která zastupuje klienty společnosti Dieselgate, dochází v České republice ke zbytečnému a umělému protahování sporu. "V prosinci rozhodl Soudní dvůr Evropské unie ve prospěch poškozených majitelů vozů. Podle něj je instalovaný software pro kontrolu emisí nelegální. České soudy by měly být v souladu s tímto rozhodnutím, což nám dává jistou šanci na spravedlivé odškodnění,“ uvedl. Ve prospěch poškozených podle něj již rozhodly soudy v Itálii nebo v Nizozemsku. V příštím roce má kauzu znovu otevřít belgický soud.

Emisní aféra automobilky Volkswagen, pro kterou se vžil název "dieselgate“, vypukla v září 2015. Americká agentura pro životní prostředí odhalila, že německý koncern, pod který spadají značky VW, Audi, Seat a Škoda, montoval do dieselových motorů s označením EA 189 TDI podvodný software. Ten dokázal falšovat výsledky emisních testů na ekologicky velmi přívětivé hodnoty. Od roku 2008, kdy začal koncern tyto vozy nabízet na trh, jich prodal 11 miliónů, z toho půl miliónu v USA.

Témata: Volkswagen | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky