Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi kvůli zdražení přestávají chodit do restaurací

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Obědy si nyní Češi nejčastěji nosí připravené v krabičkách z domova. Ještě loni na podzim přitom nejvíce lidí preferovalo stravování v restauracích a kantýnách. Zdražování ale jejich návyky mění. Majitelé restaurací proto říkají, že současná situace je horší než v době covidové epidemie. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK pro společnost Edenred, která se zaměřuje na zaměstnanecké benefity.

Z domova si do práce nosí jídlo 49 procent lidí. Restaurace pak pravidelně navštěvuje 46,5 procenta dotázaných. Ještě loni na podzim, tedy před nástupem další covidové vlny, byl poměr opačný. Restaurace preferovalo více než 55 procent Čechů, domácí stravě dávalo přednost necelých 46 procent lidí. Jídlo v supermarketu nyní nakupuje zhruba pětina dotázaných, na čtvrtém místě pak jsou rozvážkové služby.

Od návštěv restaurací odrazuje 47 procent lidí růst cen. "Loni na podzim, kdy inflace byla výrazně nižší, uváděli přitom lidé jiný hlavní důvod - a to ten, že si doma připraví jídlo lépe a kvalitněji," uvedla agentura. Momentálně to jako důvod uvádí 37 procent Čechů. Necelá čtvrtina lidí pak nemá v okolí pracoviště možnost zajít do restaurace, asi 16 procent dotázaných tvrdí, že nemá na oběd v restauraci čas.

Nižší počty hostů než v době před pandemií mají nyní více než dvě třetiny restaurací. Je to podstatně více než loni koncem září, kdy pokles hlásilo necelých 47 procent provozů. "Podobné je to s ekonomikou gastroprovozů. Pokud se odhlédne od inflace pak konečné příjmy z prodeje jídla mají nyní nižší než před pandemií skoro tři čtvrtiny restauračních zařízení. Loni v září to pak hlásila jen necelá polovina provozovatelů," uvedla agentura.

Restaurace nejvíce trápí růst nákladů, ať už surovin nebo energií. Za hlavní problém ho označilo více než 90 procent hospodských. Nižší návštěvnost trápí dvě třetiny stravovacích zařízení, zhruba polovina restaurací se také potýká s nedostatkem personálu.

Od úplného rozvolnění protiepidemických opatření zdražilo jídlo více než 80 procent restaurací. "Loni na podzim se ke zvýšení cen po předchozích lockdownech přihlásilo bezmála 69 procent restaurací. Nynější zvyšování cen s ohledem na prudce rostoucí ceny vstupů pokračuje," dodala agentura.

Průzkumu se zúčastnilo 179 restaurací a více než 1500 strávníků.

Témata:  restaurace zdražování

Související

Aktuálně se děje

14. května 2025 11:21

7. května 2025 14:38

2. května 2025 9:42

Češi porazili celou EU. Chudoba se jim vyhýbá nejvíc

Češi jsou v rámci všech zemí EU nejméně ohrožení chudobou nebo sociálním vyloučením. Vyplývá to z údajů, které v pátek zveřejnil Eurostat. V roce 2024 bylo chudobou nebo sociálním vyloučením ohroženo 11,3 procenta obyvatel České republiky, což je nejnižší podíl ze všech zemí EU a také druhý nejnižší podíl v historii ČR. Lépe Česko dopadlo jen v roce 2021, kdy daný podíl činil 10,7 procenta. 

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

Levnější tankování může pokračovat. Trhy věří v dohodu USA a Íránu

Zlevňování pohonných hmot v Česku neustává, ceny benzinu i nafty dál klesly i v uplynulém týdnu a zůstávají nejnižší za několik let. Nejprodávanější benzin Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic prodává v průměru za 33,71 koruny, před týdnem byl o 26 haléřů dražší. Nafta zlevnila o 43 haléřů na litru, v průměru nyní stojí 32,24 koruny za litr.