Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi kvůli zdražení přestávají chodit do restaurací

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Obědy si nyní Češi nejčastěji nosí připravené v krabičkách z domova. Ještě loni na podzim přitom nejvíce lidí preferovalo stravování v restauracích a kantýnách. Zdražování ale jejich návyky mění. Majitelé restaurací proto říkají, že současná situace je horší než v době covidové epidemie. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK pro společnost Edenred, která se zaměřuje na zaměstnanecké benefity.

Z domova si do práce nosí jídlo 49 procent lidí. Restaurace pak pravidelně navštěvuje 46,5 procenta dotázaných. Ještě loni na podzim, tedy před nástupem další covidové vlny, byl poměr opačný. Restaurace preferovalo více než 55 procent Čechů, domácí stravě dávalo přednost necelých 46 procent lidí. Jídlo v supermarketu nyní nakupuje zhruba pětina dotázaných, na čtvrtém místě pak jsou rozvážkové služby.

Od návštěv restaurací odrazuje 47 procent lidí růst cen. "Loni na podzim, kdy inflace byla výrazně nižší, uváděli přitom lidé jiný hlavní důvod - a to ten, že si doma připraví jídlo lépe a kvalitněji," uvedla agentura. Momentálně to jako důvod uvádí 37 procent Čechů. Necelá čtvrtina lidí pak nemá v okolí pracoviště možnost zajít do restaurace, asi 16 procent dotázaných tvrdí, že nemá na oběd v restauraci čas.

Nižší počty hostů než v době před pandemií mají nyní více než dvě třetiny restaurací. Je to podstatně více než loni koncem září, kdy pokles hlásilo necelých 47 procent provozů. "Podobné je to s ekonomikou gastroprovozů. Pokud se odhlédne od inflace pak konečné příjmy z prodeje jídla mají nyní nižší než před pandemií skoro tři čtvrtiny restauračních zařízení. Loni v září to pak hlásila jen necelá polovina provozovatelů," uvedla agentura.

Restaurace nejvíce trápí růst nákladů, ať už surovin nebo energií. Za hlavní problém ho označilo více než 90 procent hospodských. Nižší návštěvnost trápí dvě třetiny stravovacích zařízení, zhruba polovina restaurací se také potýká s nedostatkem personálu.

Od úplného rozvolnění protiepidemických opatření zdražilo jídlo více než 80 procent restaurací. "Loni na podzim se ke zvýšení cen po předchozích lockdownech přihlásilo bezmála 69 procent restaurací. Nynější zvyšování cen s ohledem na prudce rostoucí ceny vstupů pokračuje," dodala agentura.

Průzkumu se zúčastnilo 179 restaurací a více než 1500 strávníků.

Témata:  restaurace zdražování

Související

Aktuálně se děje

14. dubna 2025 14:30

Evropa zdražuje vejce. Česko ale trhá rekordy, předběhlo i USA

Vejce v Česku zdražují nejvíce v EU, ba dokonce více než v USA kdykoli během tamní již několik měsíců probíhající vaječné krize. Podle analýzy společnosti Tradingpedia vejce v ČR mezi únorem a březnem letošního roku přidala na ceně 20,4 procenta. To je více než ve všech zemích EU. Vajíčka v Česku zdražují nejvíce ze všech zemí EU také v meziroční perspektivě, když oproti březnu 2024 zdražila o 44,4 procenta. 

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy

EUR

Komentář

Konec přísné dluhové brzdy v Německu a jeho dopad na evropské země

Německo, které je považováno za nejdisciplinovanější zemi, pokud jde o fiskální řízení, se rozhodlo pro radikální krok – snížit svou úvěrovou brzdu. Po období stagnace chce nastupující vláda obnovit postavení země investicemi do klíčových segmentů hospodářství – od infrastruktury až po průmysl. Zatímco na jednu stranu je tento plán pozitivní pro růst nejen Německa, ale i dalších evropských zemí, na druhou stranu bude veřejný dluh narůstat, což je v rozporu s pravidly Evropské unie (EU), říká Olívia Lacenová, hlavní analytička společnosti Wonderinterest Trading ve svém komentáři.