Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Štědrý den a na silvestra bude v ČR otevřena asi polovina restaurací

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Na Štědrý den a na silvestra bude v ČR otevřena asi polovina restaurací, které nejsou součástí ubytovacích zařízení. ČTK to řekl předseda Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek. Kapacity většiny z nich jsou zatím naplněné z poloviny, téměř všechny stoly má zarezervované přibližně třetina. Restaurace, které zůstanou zavřené, jako důvod nejčastěji uvedly kritický nedostatek personálu či nízký zájem hostů. Nový rok turisté podle Stárka čím dál častěji slaví na ulicích měst.

Asi polovina restaurací, které budou na Štědrý den a na silvestra v provozu, mají pro své hosty připravený speciální program, jako například vystoupení umělců či taneční zábavu. "Bez předběžné rezervace bude pro zákazníky obtížné zajistit večeři, proto bychom všem doporučili, aby si rezervovali místa s dostatečným předstihem," uvedl Stárek. Kvůli rostoucím nákladům museli letos restauratéři sváteční menu zdražit, doplnil.

Do restaurace Základna v centru Prahy na Štědrý den a na silvestra zavítají především zahraniční turisté, předpokládá provozovatel Petr Grmelica. Večer 24. prosince by stoly měly být asi z třetiny obsazené. Žádný speciální program restaurace pro své hosty letos nechystá. Podávat se budou jídla z běžného menu, 31. prosince se nabídka zkrátí na polovinu. O klasickou štědrovečerní večeři zahraniční hosté nemají velký zájem, řekl Grmelica. Restaurace podle něj v oba dny bojuje s nedostatkem personálu.

Pražská restaurace Augustine na Štědrý den nabízí srnčí hřeb s třešňovým pyré či vývar ze zauzeného úhoře. Čtyřchodové vánoční menu pro jednu osobu zde podle informací na webu bude stát kolem 2500 korun. V restauraci La Casa Argentina v centru Prahy se bude 24. prosince podávat vinná klobása, candát na másle a vídeňský bramborový salát. Menu pro dvě osoby vyjde na 2500 korun, uvádí restaurace na svých webových stránkách.

Hotelové restaurace by měly být v době vánočních a novoročních oslav otevřené, řekl Stárek. Hotel The Grand Mark Prague ze sítě Czech Inn Hotels má pro své hosty na silvestra přichystaný ohňostroj nebo slavnostní večeři. Na ní se budou podávat ústřice, mušle či filet z grilované hovězí svíčkové a černé lanýže. Z dezertů si hosté budou moci vybrat mezi variací čokoládových pěn, karamelovou tartaletkou nebo kokosovým dortem, řekl ČTK jednatel Jaroslav Svoboda. Večer 24. prosince podle něj bude součástí menu i klasická štědrovečerní večeře. Pražské hotely ze sítě Czech Inn budou koncem roku obsazeny asi z 90 procent, na silvestra jsou všechny pokoje téměř vyprodané.

Hotel Palace v Praze bude 31. prosince pořádat gala večer s bufetem, živou hudbou a přípitkem, uvedl pro ČTK mluvčí Štěpán Tichý. Jako hlavní chod si budou hosté moct dát jelení kýtu, pečenou kachnu nebo grilované ryby. Ze zákusků créme brulée či panna cottu. Počet rezervací na Vánoce a na silvestra se v Hotelu Palace blíží k předcovidové úrovni, na Štědrý den jsou zatím pokoje z 82 procent plné, uvedl ředitel Martin Koťátko.

Témata:  Vánoce práce restaurace

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy