Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Štědrý den a na silvestra bude v ČR otevřena asi polovina restaurací

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Na Štědrý den a na silvestra bude v ČR otevřena asi polovina restaurací, které nejsou součástí ubytovacích zařízení. ČTK to řekl předseda Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek. Kapacity většiny z nich jsou zatím naplněné z poloviny, téměř všechny stoly má zarezervované přibližně třetina. Restaurace, které zůstanou zavřené, jako důvod nejčastěji uvedly kritický nedostatek personálu či nízký zájem hostů. Nový rok turisté podle Stárka čím dál častěji slaví na ulicích měst.

Asi polovina restaurací, které budou na Štědrý den a na silvestra v provozu, mají pro své hosty připravený speciální program, jako například vystoupení umělců či taneční zábavu. "Bez předběžné rezervace bude pro zákazníky obtížné zajistit večeři, proto bychom všem doporučili, aby si rezervovali místa s dostatečným předstihem," uvedl Stárek. Kvůli rostoucím nákladům museli letos restauratéři sváteční menu zdražit, doplnil.

Do restaurace Základna v centru Prahy na Štědrý den a na silvestra zavítají především zahraniční turisté, předpokládá provozovatel Petr Grmelica. Večer 24. prosince by stoly měly být asi z třetiny obsazené. Žádný speciální program restaurace pro své hosty letos nechystá. Podávat se budou jídla z běžného menu, 31. prosince se nabídka zkrátí na polovinu. O klasickou štědrovečerní večeři zahraniční hosté nemají velký zájem, řekl Grmelica. Restaurace podle něj v oba dny bojuje s nedostatkem personálu.

Pražská restaurace Augustine na Štědrý den nabízí srnčí hřeb s třešňovým pyré či vývar ze zauzeného úhoře. Čtyřchodové vánoční menu pro jednu osobu zde podle informací na webu bude stát kolem 2500 korun. V restauraci La Casa Argentina v centru Prahy se bude 24. prosince podávat vinná klobása, candát na másle a vídeňský bramborový salát. Menu pro dvě osoby vyjde na 2500 korun, uvádí restaurace na svých webových stránkách.

Hotelové restaurace by měly být v době vánočních a novoročních oslav otevřené, řekl Stárek. Hotel The Grand Mark Prague ze sítě Czech Inn Hotels má pro své hosty na silvestra přichystaný ohňostroj nebo slavnostní večeři. Na ní se budou podávat ústřice, mušle či filet z grilované hovězí svíčkové a černé lanýže. Z dezertů si hosté budou moci vybrat mezi variací čokoládových pěn, karamelovou tartaletkou nebo kokosovým dortem, řekl ČTK jednatel Jaroslav Svoboda. Večer 24. prosince podle něj bude součástí menu i klasická štědrovečerní večeře. Pražské hotely ze sítě Czech Inn budou koncem roku obsazeny asi z 90 procent, na silvestra jsou všechny pokoje téměř vyprodané.

Hotel Palace v Praze bude 31. prosince pořádat gala večer s bufetem, živou hudbou a přípitkem, uvedl pro ČTK mluvčí Štěpán Tichý. Jako hlavní chod si budou hosté moct dát jelení kýtu, pečenou kachnu nebo grilované ryby. Ze zákusků créme brulée či panna cottu. Počet rezervací na Vánoce a na silvestra se v Hotelu Palace blíží k předcovidové úrovni, na Štědrý den jsou zatím pokoje z 82 procent plné, uvedl ředitel Martin Koťátko.

Témata:  Vánoce práce restaurace

Související

Aktuálně se děje

21. října 2025 11:48

Zlato láme rekordy: Nejistota ve světě žene investory k nejstarší jistotě lidstva

Král drahých kovů si pověst „bezpečného přístavu“ na finančních trzích obhajuje s velkým přehledem. Od začátku roku 2025 jeho cena vzrostla o více než 50 % a poprvé v historii překonala hranici 4 000 USD za trojskou unci – a to dokonce během vládního shutdownu v USA. Takto prudký růst však otevírá otázku, zda zlato zvládne udržet tempo a zamíří až k hranici 5 000 USD, nebo přijde ochlazení. Podrobnější pohled na situaci nabízí Olívia Lacenová, analytička Wonderinterest Trading Ltd., ve své aktuální analýze.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

Stát přijde o miliardy, ceny moc neklesnou. Nová vláda žene gastro do maďarského experimentu

Snížení DPH na podávání nealkoholických nápojů v gastronomii z 21 % na 12 %, které chystá vznikající vláda, by snížilo příjmy státního rozpočtu přibližně o 1,5 miliardy Kč ročně. Dopad na ceny pro zákazníky by však byl omezený – zkušenosti ukazují, že podniky snížení sazby obvykle plně nepřenesou do cen. Část úspory si ponechávají jako vyšší marži, takže opatření pomáhá spíše podnikatelům v gastronomii než spotřebitelům.