Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podíl piva na tržbách v gastronomii klesá, v hospodách je pod 50 procent

Pivo, ilustrační fotografie
Pivo, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Podíl piva na tržbách v gastronomii klesl z pětiny v roce 2019 na letošních 15 procent. V kategorii hospod podíl piva na tržbách klesl z 55 na 44 procent, a to hlavně vlivem zdražování i změnou zákaznického chování. Podíl vína na tržbách zůstává na třech procentech. Vyplývá to z analýzy společnosti Dotykačka, která má data ze zhruba 8000 podniků v zemi. Její výsledky dnes zástupci společnosti představili na akci Gastro Talks v Praze.

Podle Vladimíra Sirotka ze společnosti Dotykačka roste v gastronomii podíl tržeb z jídla. "Nejvíce zdražovaly polévky, kolem 22 procent za uplynulých 12 měsíců," doplnil. Hamburgery zdražily o 25 procent. Nejméně se naopak podle něj zvedla cena smaženého sýra, který zdražil meziročně o tři procenta. Sirotek poznamenal, že to způsobil výrazný růst cen již v minulých letech.

Roste obliba šumivých vín, vyplývá z dat společnosti. Lidé ho podle Sirotka pijí více i ve srovnání s takzvaných tichým vínem. Jeho spotřeba roste hlavně v regionech, zatímco dříve to bylo hlavně v Praze. "Ceny šumivého vína klesá, a to z důvodu, že se objevují levnější náhražky," uvedl Sirotek. Za první čtvrtletí podle něj rostly meziročně tržby z šumivých vín o 19 procent.

Luboš Kastner z Asociace malých a středních podniků uvedl, že podle dat z Dotykačky za květen jsou letos poprvé tržby v gastronomii meziročně nižší. Podle takzvaného gastroindexu, kde společnost sleduje 50 nejprodávanějších položek, oproti loňskému květnu cenová úroveň vzrostla o devět procent. "Ve výsledku to znamená reálný pokles výkonu české gastronomie o 12 procent. To je velmi negativní signál, který spolu s plánovaným zvýšením DPH od roku 2024 velmi pravděpodobně během 12 měsíců povede k transformaci české gastronomie," uvedl.

Lze podle něj očekávat vlnu krachů podniků zejména v regionech. Řekl, že nevidí logiku v tom, že vláda očekává vyšší výběr daně, protože právě změny v DPH povedou k vyšším cenám piva a poklesu poptávky. Předpokládá také, že podíl piva na tržbách podniků bude rychleji klesat. Asociace malých a středních podniků podle něj prosazuje alespoň roční odklad změn v DPH.

Již dříve upozorňoval, že v gastronomii jsou velké rozdíly hlavně mezi Prahou a zbytkem republiky. Podle dat Dotykačky vzrostly tržby oproti roku 2019 v Praze o 63 procent, v regionálních městech o 55 procent. Naopak v menších městech rostly tržby o 11 procent a v nejmenších obcích o procento.

Témata:  pivo restaurace

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 10:21

Předpověď počasí na noc a pátek 26. dubna

Počasí u nás bude ovlivňovat svým okrajem tlaková níže nad severozápadní Evropou. Kolem ní k nám začne proudit teplejší vzduch od jihu, informuje ČHMÚ.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

České domácnosti loni platily za elektřinu nejvíce v EU, přestože Česko vyvezlo takřka nejvíce elektřiny v celé EU

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Česko je ryze z ekonomického hlediska určitou anomálií. Vykazuje sice poměrně výrazný nadbytek vyprodukované elektřiny, avšak přesto jeho domácnosti čelí jejím vysokým cenám. Dokonce nejvyšším v celé EU ve vyjádření dle standardu kupní síly, které umožňuje mezinárodní porovnatelnost. A to přitom tedy Česko loni v čistém vyjádření vyváželo čtvrtý největší objem elektřiny v EU.