Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Za oběd v restauraci Češi v květnu utratili 181,1 Kč

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Za oběd v restauraci Češi v květnu utratili přibližně 181,1 koruny, meziročně o 21,8 koruny více. Ve srovnání s dubnem byla průměrná útrata za oběd vyšší asi o 80 haléřů, s lednem pak o 3,3 koruny. Vyplývá to z tiskové zprávy společnosti Edenred, kterou má ČTK k dispozici. Největší část příjmu podle ní obědy v restauracích v květnu ukrojily obyvatelům Jihočeského, Libereckého a Pardubického kraje.

Nejvíce za oběd v uplynulém měsíci zaplatili Pražané, a to 204,8 koruny, loni stejnou dobou to bylo 178,6 koruny. Přibližně 191,9 koruny a meziročně až o 30 korun více pak vynaložili v Jihočeském kraji a Plzeňském kraji. Nejméně podle ní za oběd v květnu utratili obyvatelé Ústeckého kraje, a to 166,2 koruny. Ve srovnání s rokem 2022 si tak připlatili téměř 20 korun, stojí ve zprávě.

"Čísla z posledních měsíců naznačují, že zdražování v restauracích narazilo na svůj strop, na rozdíl od loňského roku, kdy meziměsíční nárůsty dosahovaly i šesti korun. Z části je zpomalení způsobeno i tím, že restauratéři už nemají kam ceny zvedat. Pokud by totiž dále zdražovali, riskují, že jejich zákazníci začnou volit alternativní způsoby stravování, a o to méně budou utrácet v restauracích," řekla členka vedení společnosti Edenred Aneta Martišková.

Přibližně 10,3 procenta 20 obědů v květnu z průměrné mzdy ukrojilo obyvatelům Jihočeského a Libereckého kraje. Podobně na tom byli také v Pardubickém kraji, kde podíl tvořil 10,1 procenta. Nejlépe naopak skončili Pražané, na 20 obědů podle společnosti Edenred v uplynulém měsíci padlo 7,8 procenta jejich průměrné mzdy.

"Musíme brát v potaz i to, že na průměrnou mzdu většina zaměstnanců ani zdaleka nedosáhne. Na rozdíly mezi regiony budou lidé narážet i během letních měsíců, kdy se rozjedou na dovolené. Návštěvníkům hlavního města se stravování prodraží, zatímco pražané cestující do regionů za něj poměrně výrazně ušetří," uvedla Martišková.

Průměrná útrata za oběd podle krajů:

kraj

Květen 2023 (v Kč)

Květen 2022 (v Kč)

Duben 2023 (v Kč)

Praha

204,8

178,6

203,9

Jihočeský

191,9

161,4

190,1

Plzeňský

191,9

164,6

189,9

Karlovarský

173,5

147,2

171,6

Ústecký

166,2

146,5

166

Liberecký

188,2

159,5

186,6

Královéhradecký

179,4

156,9

178,1

Pardubický

183,8

158,3

182,4

Vysočina

164,1

142,7

164,4

Jihomoravský

193,7

169,2

193,3

Zlínský

163,8

147

163,4

Olomoucký

163,7

141,8

162,7

Moravskoslezský

176,6

153,1

175,6

ČR

181,1

159,3

180,3

Zdroj: Edenred

Podíl 20 obědů z průměrné mzdy v krajích:

Kraj

Únor 2023

Květen 2023

Praha

7,7 %

7,8 %

Jihočeský

9,2 %

10,3 %

Plzeňský

9,1 %

9,9 %

Karlovarský

9,0 %

9,9 %

Ústecký

8,0 %

8,8 %

Liberecký

9,3 %

10,3 %

Královéhradecký

8,6 %

9,6 %

Pardubický

9,3 %

10,1 %

Vysočina

8,1 %

8,7 %

Jihomoravský

8,9 %

9,6 %

Zlínský

8,2 %

8,9 %

Olomoucký

8,3 %

9,0 %

Moravskoslezský

8,8 %

9,5 %

ČR

8,2 %

8,8 %

Zdroj: Edenred

Témata:  obědy restaurace

Související

Aktuálně se děje

20. listopadu 2024 11:28

20. listopadu 2024 11:08

15. listopadu 2024 9:34

Západ se k Číně staví pragmatičtěji než Česko, které to může ekonomicky dále oslabit

Zdroje současného mdlého výkonu české ekonomiky nelze hledat pouze za hranicemi. Byť úpadek německého průmyslu, energetická krize či válka na Ukrajině rozhodně svůj původ za hranicemi mají a českou ekonomiku přímo či zprostředkovaně poškozují. Češi si ale škodí i sami. Třeba tím, že s oblibou bývají papežštější než papež a že se neméně rádi vydávají ode zdi ke zdi.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy