Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Titul MBA vám otevře nové pracovní možnosti

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Češi si stále více uvědomují výhody MBA titulu. Podle dat publikovaných na webu ft.com vzrostly od roku 2014 platy u MBA absolventů až o 12 %.

Titul MBA (neboli Master of Business Administration) je v České republice udělován jako neakademický profesní titul, psaný za jménem. Hlavním předpokladem ke studiu MBA je ukončené minimálně bakalářské vysokoškolské vzdělání. Studium MBA programů trvá zpravidla 1 rok až 2,5 roku.

Zajímavý nárůst mezd po absolvování studia potvrzuje nejrozsáhlejší průzkum mezi absolventy MBA studia v ČR a SR realizovaný agenturou STEM/MARK pro institut CEMI. Z něho vzešlo, že si jeho absolventi ročně přilepšili v průměru o 38 688 Kč, u vrcholových manažerů a ředitelů je platový nárůst ještě znatelnější, ročně si v průměru vydělají až o 66 588 Kč více.

Právě zvýšení platového ohodnocení po získání MBA titulu je jedním z faktorů, proč se lidé rozhodují pro MBA studium, ačkoli podle výsledků průzkumu není tím nejdůležitějším. „V průzkumu motivace ke studiu MBA se překvapivě zvýšení platu v žebříčku důvodů ke studiu ocitlo až na 5. místě. Mezi nejdůležitější motivační faktory patří například získání praktických znalostí a dovedností, konkurenční výhoda na trhu práce či získání nových kontaktů,“ říká ředitel institutu CEMI Mgr. Štěpán Mika.

Z vyhodnocení průzkumu je znatelné, že si bývalí studenti získáním titulu MBA výrazně přilepšili. Většina respondentů (84 %) totiž uvedla, že během svého studia získala mnoho praktických znalostí a dovedností využitelných ve svém oboru. Tři čtvrtiny absolventů pociťují díky získání MBA titulu konkurenční výhodu na trhu práce vůči těm, kteří mají pouze akademický VŠ titul. U 58 % dotázaných došlo po absolvování studia k polepšení si na žebříčku profesní hierarchie. Tento posun se nejčastěji odehrál o jednu pozici u žen, u mužů pak rovnou o pozice dvě. I proto je celých 91 % absolventů MBA na CEMI přesvědčeno, že do MBA studia se vyplatí investovat, zároveň také vnímají online MBA studium daleko efektivněji než prezenční studium (89 %).„Z našeho sledování bylo také zjištěno, že se mění demografické rozložení našich studentů. Od roku 2011 se například zvýšil zájem o studium ze strany studentek – žen, a to téměř o 10 %.“ uzavírá Mika.

Témata:  lidé studenti školství

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.