Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podnikatelé mají chuť investovat, brzdí je byrokracie a nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Podle aktuálního průzkumu zpracovaného agenturou IPSOS pro Sberbank CZ mají malí a střední podnikatelé chuť investovat do svého podnikání, uvedlo to přes 90 procent z nich. Chtějí tak zvyšovat budoucí zisky a konkurenceschopnost. Brzdí je však přílišná byrokracie a nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců.

Menší firmy a především živnostníci v naprosté většině investují do milionu korun. Peníze využívají hlavně na modernizaci (77 %), nákup nového majetku či zařízení firmy (64 %) a také k rozšiřování předmětu podnikání (40 %). Hlavní dva důvody investic jsou zvyšování budoucích zisků a udržení konkurenceschopnosti. Podnikatelé však vědí, že v dnešní době to už nestačí a musí investovat i do zvyšování spokojenosti klientů a zlepšování podmínek zaměstnanců. Především ty kvalitní a kvalifikované je dnes obtížné získat a udržet, což jako silný problém uvádí třetina malých a středních firem. Více než polovina považuje za největší brzdu v jejich rozvoji legislativu a byrokracii. 34 procent manažerů také řeší nedostatek času.

Velmi pozitivní je, že investovat do vlastního byznysu se vyplácí. Více než 90 procent šéfů firem uvedlo, že se jim investice zhodnotily a přinesly očekávané výsledky. Zajímavostí je, nebo možná potvrzením očekávaného, že zkušenější manažeři nad 50 let jsou v této oblasti úspěšnější a většinou se jim podaří každá investice, do které se pustí. Více než 55 procent podnikatelů investice do svého byznysu během posledních tří let zvýšila, což svědčí o jejich úspěchu a optimismu, 37 procent investuje pořád stejně a jen 7 procent je snížilo.

Zajímavostí je rozdíl v investicích do rozvoje kvůli pokračovatelům (dětem). Jako hlavní důvod to uvedlo 11 procent firem, u rodinných firem pak jen o tři procentní body více (14 %).

Průzkum realizovala agentura IPOS pro Sberbank CZ během srpna formou telefonického dotazování. Osloveny byly firmy a podnikatelé ze segmentu malých a středních firem s obratem 0,5 až 25 milionů ročně.

Témata:  podnikatelé firmy zaměstnanci ekonomika

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.