Ekonomika

Ilustrační fotografie

EU neposkytne Británii další odklad BREXITU

Ekonomika

Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian dal dnes najevo, že Evropská unie neposkytne Británii další odklad termínu pro odchod z Evropské unie. Britský premiér Boris Johnson podle svého kolegy z vlády o odklad žádat ani nemíní, místo toho chce na říjnovém summitu EU vyjednat dohodu, která umožní hladké opuštění unie. Každopádně ale Británie podle něj odejde z EU do konce října. Do brexitu zbývá 53 dnů.

práce v kanceláři

Změna firmy a její převod ze zahraničí do ČR nemusí být díky pomoci expertů náročný

Ekonomika

Při založení firmy je třeba brát v potaz mnoho věcí a vše si dobře promyslet. Někdy se však stane, že chcete udělat nějakou změnu například kvůli růstu společnosti či jen kvůli jiným praktickým výhodám. Díky asistenci expertů, kteří se touto problematikou zabývají, není jakákoliv změna složitá. Nabízíme vám pomoc, ať už se jedná o jakoukoliv změnu, kterou chcete provést. (PR článek)

Ilustrační fotografie

Němci se bojí budoucnosti. Bohatší lidé utíkají ze země

Ekonomika

Podle významného německého deníku Die Welt roste v zemi počet lidí ze střední třídy, kteří uvažují o emigraci z Německa. Důvodem jsou hlavně obavy z budoucnosti. Kromě dopadů vládní imigrační politiky na celý sociální a zejména důchodový systém se bojí také ekonomických důsledků překotného odstavování nejen jaderných, ale i uhelných elektráren.

GBP (libra)

Šachy britského parlamentu zotavují libru

Ekonomika

KOMENTÁŘ: Libra pokračuje v silném zotavování díky tomu, že poslední šachy britského parlamentu odstranily riziko okamžitého tvrdého brexitu. Parlament zřejmě dosáhne svého a posune lhůtu 31. října, čímž by zmařil pokus Borise Johnsona vyhlásit předčasné volby na polovinu října. Stále však existuje příliš mnoho možností, jakým směrem se bude situace vyvíjet na to, abychom mohli tvrdit, že vše poběží hladce. Nadšení se tak kdykoliv může ukázat jako předčasné. Volby, které by představovaly referendum o brexitu, stále představují riziko možného brexitu bez dohody, říká John Hardy, vedoucí oddělení forexu Saxo Bank.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Stupňování obchodní války směřuje k recesi

KOMENTÁŘ: Ekonomické ukazatele OECD se dostaly pod své dlouhodobé průměry. Přestože z minulosti víme, že to vždy vede k recesi, na její spuštění bude zapotřebí ještě externí faktor. Tím může být právě stupňování obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou, říká Peter Garnry, akciový stratég Saxo Bank.

Ilustrační fotografie

Puma v listopadu uvede své první chytré hodinky

Ekonomika

Německý výrobce sportovního oblečení a obuvi Puma v listopadu uvede na trh své první chytré hodinky. Firma nové zařízení představila tento týden na berlínském veletrhu spotřební elektroniky IFA, informoval server CNBC.

Ilustrační fotografie

Německo má vážné problémy. Průmyslové zakázky klesly více, než se čekalo

Ekonomika

Zakázky německého průmyslu se v červenci ve srovnání s předchozím měsícem snížily o 2,7 procenta. Pokles byl výraznější, než se čekalo, hlavně kvůli slabé poptávce ze zahraničí. Zpráva, kterou dnes zveřejnilo německé ministerstvo hospodářství, naznačuje, že největší evropská ekonomika se i ve třetím čtvrtletí potýká s problémy.

pohonné hmoty

Ceny pohonných hmot v Česku klesly. Kde řidiči natankují nejlevněji?

Ekonomika

Ceny pohonných hmot v ČR v uplynulém týdnu klesly. Benzin Natural 95 zlevnil o šest haléřů na průměrných 32,57 Kč/l. Nafta se prodává v průměru za 31,74 koruny za litr, což je o sedm haléřů méně než minulou středu. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. Ceny paliv jsou na nejnižší úrovni od poloviny dubna.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

KBC bude dál propouštět. V Belgii a Česku přijdou o místo stovky lidí

Belgická finanční skupina KBC Group, která vlastní mimo jiné českou ČSOB, plánuje další snižování počtu pracovních míst v Belgii a Česku. Belgickou divizi by mělo do konce roku 2022 opustit 1400 zaměstnanců a českou ČSOB v nadcházejících třech letech nejméně 250 zaměstnanců ročně. Oznámila to KBC v dnešním prohlášení.

Ilustrační fotografie

BREXIT bez dohody: EK ve středu navrhne finanční pomoc

Ekonomika

Evropská exekutiva ve středu v rámci doporučení pro případ brexitu bez dohody navrhne finanční pomoc unijní podnikatelské sféře a zemědělcům. Vyplývá to z dokumentu, který dnes získala agentura Reuters. Evropská komise má ve středu zveřejnit soubor doporučení, která by měla dopad brexitu bez dohody zmírnit.

Ilustrační fotografie

Průměrná MZDA v ČR stoupla na rekordních 34.105 korun. Lidé na ni nedosáhnou

Ekonomika

Průměrná hrubá měsíční mzda v Česku letos ve 2. čtvrtletí vzrostla meziročně o 7,2 procenta na 34.105 korun. Dvě třetiny zaměstnanců ovšem na tento průměr nedosáhnou. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Reálně, tedy při zohlednění inflace, stoupla mzda o 4,3 procenta. Průměrná mzda tak poprvé ve čtvrtletním sledování překonala 34 tisíc korun.

Ilustrační fotografie

Ekonomika jižní Moravy se za 30 let zcela proměnila

Ekonomika

Přesun lidí ze zemědělství a průmyslu do služeb, rozpad velkých průmyslových podniků i rozvoj technických odvětví díky vysokým školám ovlivnily v letech po pádu totality ekonomiku jižní Moravy. Pro ČTK změny shrnul Petr Tonev z katedry regionální ekonomie Ekonomicko-správní fakulty Masarykovy univerzity.

Ilustrační fotografie

E-shopy zbrojí na Vánoce už nyní. Nově založené mají smůlu

Ekonomika

Vánoční sezóna znamená pro e-shopy nejvýznamnější období v roce, a to zejména proto, že pro některé z nich může tvořit až 40 % ročního obratu. A právě to je důvod, proč se české elektronické obchody na vánoční období připravují již během léta. Hlavní sezóna pro obchodníky začíná podle průzkumů už v polovině září a vrcholí v polovině prosince. Nově založené e-shopy už s letošní vánoční sezonou počítat nemůžou. Informuje společnost Shopsys, jenž se soustředí na technologický vývoj a kontinuální rozvoj velkých e-shopů na míru a komplexní klientskou péči.

Ilustrační fotografie

EMTC přestala vyplácet a svolává setkání vlastníků dluhopisů

Ekonomika

Skupina EMTC, prostřednictvím svého jednatele, Tomáše Bárty, oznámila koncem minulého týdne neschopnost dál vyplácet jistiny dluhopisů a jejich úroky. Jako důvod uvedla současnou situaci společnosti. Celková hodnota vydaných a nesplacených dluhopisů skupiny činí, podle aktuálního dluhopisového prospektu, 680 700 000 Kč.

Ilustrační fotografie

Čekání na fiskální impuls jako čekání na Godota?

Ekonomika

KOMENTÁŘ: Spojené státy označily Čínu za měnového manipulátora a otevřely další roční kolo jednání před uplatněním nových amerických sankcí. Centrální banky opět zachránily finanční trhy, když potvrdily, že zahajují nový cyklus uvolňování. Volatilita prudce vzrostla a dosáhla téměř svého maxima od začátku roku.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Krize klepe na dveře. Ministerstvo zhoršilo odhad růstu ekonomiky

Ministerstvo financí zhoršilo proti červencové prognóze odhad růstu ekonomiky pro letošní i příští rok. Nově letos čeká růst o 2,4 procenta a příští rok o 2,2 procenta. Vyplývá to z materiálů pro jednání Výboru pro rozpočtové prognózy, které ministerstvo zveřejnilo na internetu. V červencové prognóze úřad počítal letos s růstem o 2,5 procenta a příští rok o 2,3 procenta. Loni ekonomika stoupla o tři procenta.

Ilustrační fotografie

Německá ekonomika se propadá. Klesla o 0,1 procenta, potvrdili statistici

Ekonomika

Hrubý domácí produkt (HDP) Německa ve druhém čtvrtletí klesl o 0,1 procenta po nárůstu o 0,4 procenta v prvním kvartálu. Ve své konečné zprávě to dnes uvedl spolkový statistický úřad, který tak potvrdil předběžné údaje z poloviny srpna. Hospodářství největší ekonomiky Evropské unie se v období od dubna do června ocitlo na pokraji recese, zejména kvůli slabšímu vývozu.

Vývoj ekonomiky

FED v područí obchodní války

Ekonomika

KOMENTÁŘ: Páteční projev Jerome Powella v Jackson Hole s názvem „Výzvy monetární politiky“ byl dychtivě očekáván zejména kvůli novému nárůstu napětí v obchodní válce i smíšenému poselství z posledního jednání FOMC. Fed však zůstal bez jasného postoje k současnému obchodnímu cyklu a Powell zaujal holubičí postoj, informuje Christopher Dembik, vedoucí oddělení makroekonomické strategie Saxo Bank.

Ilustrační fotografie

Recese na spadnutí. Podnikatelská nálada v Německu je nejníže za sedm let

Ekonomika

Podnikatelská nálada v Německu je nejníže za sedm let, za srpen klesla už pátý měsíc za sebou a navíc výrazněji, než čekali analytici. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky dnes zveřejnil institut Ifo. Vývoj tak podle analytiků potvrzuje, že se největší evropská ekonomika posouvá do recese.

Ilustrační fotografie

Ekonomika

Výkup pozemků: Máte nereálné požadavky? Stát vám je vyvlastní

Situace kolem výkupu pozemků je ve většině českých krajů čím dál komplikovanější. Mezi nejčastější důvody, kvůli kterým se nejsou kraje schopné s majiteli pozemků domluvit, patří nereálné požadavky na navýšení kupní ceny. Proces se z těchto důvodů protahuje a zejména u výkupu pozemků, kudy má vést strategická silniční trasa, musí kraje situaci vyřešit vyvlastňovacím řízením.

Ilustrační fotografie

Zlato: Risk nebo skvělá investice?

Ekonomika

KOMENTÁŘ: U zlata zatím udržujeme býčí prognózu s technickým cílem na 1 585 USD/unci. V krátkém období však zvýšené dlouhé pozice nadále představují problém. Trh nutně potřebuje katalyzátor, který jej pošle výš, aby se vyhnul pokušení realizovat zisky z nedávno etablovaných dlouhých pozic, říká Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank.

Ilustrační fotografie

Obchodní válka graduje. Čína uvalila odvetná cla na americké zboží

Ekonomika

Čína dnes oznámila nová cla na americké zboží, jehož roční hodnota dovozu do země dosahuje zhruba 75 miliard USD (1,75 bilionu Kč). Nová cla jsou reakcí na americká cla, která prezident Donald Trump oznámil na počátku srpna, a jsou dalším vystupňováním zdlouhavého obchodního sporu mezi dvěma největšími ekonomikami světa, napsala agentura Reuters.

Aktuálně se děje

29. dubna 2024 8:20

Německo je proti konfiskaci majetku Kremlu: Obává se žalob za II. světovou válku

Evropská unie nebude moci podporovat konfiskaci zmrazených ruských aktiv, protože Německo je kategoricky proti. Uvedl deník The Wall Street Journal.

Zdroj: Radovan Majer

Další zprávy