EU neposkytne Británii další odklad BREXITU

Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian dal dnes najevo, že Evropská unie neposkytne Británii další odklad termínu pro odchod z Evropské unie. Britský premiér Boris Johnson podle svého kolegy z vlády o odklad žádat ani nemíní, místo toho chce na říjnovém summitu EU vyjednat dohodu, která umožní hladké opuštění unie. Každopádně ale Británie podle něj odejde z EU do konce října. Do brexitu zbývá 53 dnů.

Ilustrační fotografie
reklama

"Za současného stavu věcí nikoliv. Nebudeme (odklad brexitu) posouvat každé tři měsíce," řekl šéf francouzské diplomacie rozhlasové stanici Europe 1. "Je to velice znepokojivé. Britové nám musejí říct, co chtějí," prohlásil.

Britský ministr financí Sajid Javid ujistil, že Johnson na říjnovém summitu EU o další odklad brexitu ani žádat nehodlá. Místo toho bude usilovat o dohodu, která zajistí hladký odchod království z unie. "Premiér se především na jednání Evropské rady 17. a 18. (října) bude snažit uzavřít dohodu. Určitě na této schůzce nebude žádat o prodloužení (termínu pro brexit)," řekl Javid ve vysílání BBC.

Návrh zákona, který má přimět vládu k žádosti o prodloužení rozhovorů ohledně brexitu, počítá s 19. říjnem jako s konečným termínem, kdy může parlament schválit případnou dohodu, nebo nechat Británii odejít bez dohody. "Návrh zákona říká, že 19. (října) je důležité datum. V tomto bodě budeme zvažovat naše možnosti, naše politika je ale jasná. Nemění se nic na tom, že odcházíme 31. října," zdůraznil. "Budeme se řídit všemi zákony, protože všechny vlády by se rozhodně měly řídit zákony. Budete si ale muset počkat a uvidíte, co se pak stane," dodal.

Další pochybnosti ohledně toho, zda má Johnson v úmyslu řídit se zákonem, který mu zapovídá vyvést Británii z EU bez dohody, dnes rozvířil ministr zahraničí Dominic Raab. Ten zákon označil za "mizerný" a řekl, že vláda rozhodně bude zkoušet, kam až jí dovolí zajít. "Zákon budeme dodržovat, ale protože je to tak špatná legislativa, tak budeme až na samu mez zkoušet, co všechno po nás vlastně závazně vyžaduje," řekl šéf diplomacie v pořadu stanice Sky News.

Možný další postup vlády dnes komentoval i ministr spravedlnosti Robert Buckland, který podle serveru Independent premiéra svým vyjádřením varoval, aby zákon neobcházel. "V posledních 24 hodinách jsme spolu mluvili ohledně důležitosti vlády práva, které jsem se jako ministr spravedlnosti zavázal dodržovat," uvedl Buckland na twitteru.

Na funkci ministryně práce v sobotu rezignovala Amber Ruddová, která tak učinila na protest proti premiérově přístupu k brexitu. Dnes prohlásila, že navzdory Johnsonovým prohlášením dělá vláda málo či vůbec nic pro to, aby s EU dosáhla přijatelné dohody o odchodu Británie z EU. "Nejsou zde žádné známky dohody, nevedou se žádné oficiální rozhovory," řekla podle agentury AP. Agentura připomněla, že Johnson prohlašuje, že Británie musí odejít z EU podle plánu k 31. říjnu, a to i bez dohody. Tento plán ale narazil na tvrdý odpor, včetně od některých členů premiérovy strany.

Ruddovou ve funkci vystřídá Therese Coffeyová, oznámil dnes úřad ministerského předsedy.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky