Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

E-shopy zbrojí na Vánoce už nyní. Nově založené mají smůlu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Vánoční sezóna znamená pro e-shopy nejvýznamnější období v roce, a to zejména proto, že pro některé z nich může tvořit až 40 % ročního obratu. A právě to je důvod, proč se české elektronické obchody na vánoční období připravují již během léta. Hlavní sezóna pro obchodníky začíná podle průzkumů už v polovině září a vrcholí v polovině prosince. Nově založené e-shopy už s letošní vánoční sezonou počítat nemůžou. Informuje společnost Shopsys, jenž se soustředí na technologický vývoj a kontinuální rozvoj velkých e-shopů na míru a komplexní klientskou péči.

Zatímco většina Čechů si aktuálně užívá či ještě dokonce plánuje letošní dovolenou, společnosti zabývající se vývojem e-commerce sféry žijí už teď přípravami na Vánoce včetně akce Black Friday, která se zabydlela na českém obchodním trhu. Vánoční sezóna je pro e-shopy extrémně důležitá, může tvořit až 40 % ročního obratu, proto se na ni e-shopy připravují už během letních měsíců. Přípravy se odehrávají zejména na poli marketingu a logistiky, vymýšlejí se produktové novinky, mezi které patří například různé vánoční sety, přidávají se ale také nejrozmanitější nové funkce. „Načasování a pečlivá příprava s předstihem je pro toto období extrémně důležitá. Pro některé e-shopy může podcenění či špatně zvolená taktika mít dokonce i fatální následky“, říká Lukáš Havlásek, CEO společnosti Shopsys.

Ze statistických údajů loňského roku je prokazatelné, že Vánoce tvoří 1/5 z celkového obratu v e-commerce za celý rok a růst tržeb je závislý na tom, jaký typ sortimentu e-shop prodává. Například segment hraček roste v tomto období o více než 300 %, o 70-100 % rostou tržby e-shopu s módou a o něco vyšší růst vykazuje i odvětví elektroniky a byznys s knihami.

Pokud by firmy chtěly spustit svůj e-shop ještě letos, nemůžou již počítat s vysokými tržbami spojenými s letošní vánoční sezonou. „Po spuštění zbrusu nového portálu trvá zpravidla několik měsíců než si funkčnost, obliba u zákazníků a dořešení problému takzvaně „sednou”, a to včetně zaindexování stránek nového e-shopu internetovými vyhledávači", dodává Havlásek. V případě, že firmy plánují spuštění zcela nového e-shopu či chtějí realizovat na svém stávajícím e-shopu razantní změny, je třeba vše začít řešit zhruba třičtvrtě roku dopředu. Měsíce práce zahrnují výběrové řízení, analýzy, kódování a programování. Je nutné zároveň počítat s tím, že ne každá agentura je schopna právě toto vše zajistit v určitém časovém horizontu. 

Témata:  e-shopy Vánoce

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.