Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dnes pracuje téměř každý, kdo pracovat chce

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Sezónní práce se připojily k dobré kondici tuzemské ekonomiky a přispěly k dalšímu poklesu nezaměstnanosti. V květnu se trh práce podíval na dostřel hranici 4 %. Podíl nezaměstnaných osob poklesl v porovnání s dubnem o tři desetiny procentního bodu na 4,1 %. Laťku loňského roku za sebou zanechal s rozdílem 1,3 procentního bodu. Informaci o situaci na trhu práce dnes zveřejnilo Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Počet dosažitelných uchazečů o zaměstnání pod úrovní 300 tisíc už není pro trh práce nic nedosažitelného. Současná situace naznačuje to, že dnes pracuje téměř každý, kdo pracovat chce. Ti, kteří jsou nyní vedeni v evidenci uchazečů o zaměstnání, by našli rádi své uplatnění například jako pomocní pracovníci ve výrobě, ostraha, provozovatelé maloobchodů a velkoobchodů nebo všeobecní administrativní pracovníci. Jedná se však převážně o pozice, kde nabídka míjí poptávku. Trh práce generuje také velké množství pracovních míst, kdy snaha o jejich obsazení představuje velký konkurenční boj. Takovou pozici zaujímá například práce montážního dělníka, slévače nebo svářeče. S nedostatkem personálu se však potýká i zbývající část české ekonomiky, nemocnice nebo IT firmy nevyjímaje. Firmám dělá tato situace stále hlubší vrásky. Ačkoli jsou objednávkové knihy firem plné, jejich výroba dál růst nemůže, právě z důvodu nedostatku pracovníků.

Příslib vyšší mzdy už není pro pracovníky jediným lákadlem, proč nastoupit do nového zaměstnání. Firmy začínají používat jiné nástroje, jako je například práce v příjemném a moderním prostředí, nabídka volnočasových aktivit, firemní automobil, dny dovolené navíc nebo možnost zvýhodněného stravování.

Nabídka volných pracovních míst narůstá kosmickou rychlostí. Na začátku letošního roku jich firmy nabízely 135 tisíc. V květnu se jejich počet zastavil slabě pod 175 tisíci. Největší poptávka přichází ze sektoru zpracovatelů. Stále více o sobě dává vědět i stavební sektor. Poptávka po pracovnících z tohoto oboru je nejen otázkou sezónnosti, ale navazuje na pokračující realitní boom. Češi staví nebo rekonstruují svá bydlení a stále více se tak poohlížejí po řemeslnících, jako je truhlář, pokrývač, malíř nebo podlahář.

Napjatost na trhu práce bude firmy pravděpodobně doprovázet i v dalších měsících. Očekáváme, že se tento vývoj projeví na mzdách i v další části roku.

Témata:  práce zaměstnanci zaměstnavatelé ekonomika nezaměstnanost

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy