Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lhát při přijímacím řízení se nevyplácí, přesto to zájemci o novou práci stále zkouší

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Lepší vzdělání, delší praxe, bohatší zkušenosti. To jsou nejčastější oblasti, v nichž zájemci o novou práci při přijímacím řízení klamou. Snaží se udělat lepším, místo toho ale svou šanci na získání vysněného postu zcela ztratí. Zkušení personalisté totiž lež velmi snadno odhalí a takového zájemce ihned vyřadí. Ne nadarmo se říká, že lež má krátké nohy. Platí to i při hledání nové práce.

„Lidé mají obecně tendenci dělat se lepšími, než ve skutečnosti jsou. Setkáváme se s tím pravidelně i při pročítání životopisů zájemců o některou z vypsaných pozic. Nejčastěji uchazeči klamou v dosaženém vzdělání a dosavadní praxi. Někdy jsou tyto lži velmi průhledné a odhalíme je v podstatě obratem. Jiné nesrovnalosti pak vyplují na povrch při osobním pohovoru. Často se totiž stává, že uchazeč o konkrétní pozici ´plave´ v odborných věcech, o nichž přitom tvrdil, že jim rozumí,“ říká zástupce ředitele personálního sektoru developerské společnosti Ekospol Dan Kazda a dodává, že na nadhodnocené zkušenosti se někdy přijde až během zaměstnání, kdy nový zaměstnanec není schopný samostatně vykonávat odbornou náplň své práce. „V takovém případě jde ale hlavně o selhání personalisty, že lež zájemce o práci neodhalil včas,“ dodává personalista Kazda.

Personalisté přitom mají v současné době mnoho možností, jak lež při přijímacím řízení odhalit. „Uchazeče před pozváním k osobnímu pohovoru důkladně prověřujeme. Samozřejmostí je kontrola sociálních sítí včetně těch profesních, po dohodě s uchazečem zjišťujeme také reference z předchozích zaměstnání uvedených v životopisu. Zkušenosti nižší než uváděné pak odhalí odborné testy či praktické úkoly, které mnoho firem uchazečům ukládá,“ poznamenává personalista Kazda a varuje, že jakákoliv odhalená lež zájemce o zaměstnání jednou pro vždy diskvalifikuje. „Lepší je přiznat nižší kvalifikaci rovnou, než být odhalen při lži. Pokud je uchazeč opravdu dobrý a máme o něj zájem, nabídneme mu jinou pro něj vhodnější pozici. Lepší zkušenosti pak může získat u nás, což ho přiblíží jeho původně vybrané pozici,“ doplňuje personalista Kazda.

Jeden z nejúspěšnějších pražských developerů Ekospol aktuálně hledá vhodné kandidáty hlavně na pozice finanční ředitel, technický dozor velké bytové výstavby a hlavní inženýr projektu. „Zájem máme hlavně o zkušené odborníky s ekonomickým, stavebním či architektonickým vysokoškolským vzděláním. Některé z vypsaných pozic jsou vhodné i pro absolventy, kteří u nás pod vedením zkušených kolegů mohou nastartovat svou úspěšnou kariéru. Určitě jim v tom pomůže náš propracovaný školicí systém, který jim usnadní první pracovní kroky,“ vyjmenovává personalista Kazda. Seznam aktuálně poptávaných pozic najdou zájemci na webových stránkách společnosti Ekospol.

Developerská společnost Ekospol za jednatřicet let na trhu dokončila 58 velkých rezidenčních projektů, v nichž nalezlo nový domov více než deset tisíc lidí. Zdaleka to ale není vše, čím se zapíše do historie Prahy. Ekospol totiž vlastní půl milionu metrů čtverečních pozemků k okamžité zástavbě, na nichž plánuje výstavbu sedm tisíc bytů v celkové hodnotě 40 miliard korun. Uvítá proto ambiciózní jedince s vlastními nápady a neotřelými vizemi, kteří se na této proměně hlavního města chtějí podílet.

„Naši zaměstnanci mají možnost výrazně ovlivnit podobu Prahy na mnoho desetiletí. Takovou příležitost mnoho jiných firem nabídnout nemůže. Jedním z největších projektů je chystaná transformace, nyní zanedbaného bronwfieldu na Zličíně nedaleko metra B, v novou moderní městskou čtvrť s dvěma a půl tisíci byty a občanskou vybaveností. V nejbližší době také zahájíme stavbu velkého projektu Ekocity Hostivař, kde na místě brownfieldu postavíme přes 800 cenově dostupných bytů a ateliérů i mateřskou školu. Podílet se na takových proměnách celých lokalit je ambicí mnoha stavařů, ale splnit jim ji dokážou jen ti největší developeři s dlouholetou tradicí,“ podotýká generální ředitel a předseda představenstva developerské společnosti Ekospol Evžen Korec s tím, že nejschopnější lidé, kteří svou odbornost prokazují i nadstandardními pracovními výkony, snadno a rychle v Ekospolu dosáhnou na manažerské posty s milionovou roční mzdou.

Témata:  práce kancelář

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:25

Valorizace důchodů 2025: První prognózy naznačují očekávané navýšení

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

České domácnosti loni platily za elektřinu nejvíce v EU, přestože Česko vyvezlo takřka nejvíce elektřiny v celé EU

KOMENTÁŘ Lukáše Kovandy: Česko je ryze z ekonomického hlediska určitou anomálií. Vykazuje sice poměrně výrazný nadbytek vyprodukované elektřiny, avšak přesto jeho domácnosti čelí jejím vysokým cenám. Dokonce nejvyšším v celé EU ve vyjádření dle standardu kupní síly, které umožňuje mezinárodní porovnatelnost. A to přitom tedy Česko loni v čistém vyjádření vyváželo čtvrtý největší objem elektřiny v EU.