Zavádění EET může být podnikatelskou katastrofou desetiletí

Bleskový průzkum sdružení Unie malých a středních podniků (SME UNION), který se zaměřil na současné zavádění elektronické evidence tržeb (EET), opět potvrdil, že většina českých podnikatelů se s novým evidováním tržeb stále neztotožnila. Celkem 67% dotazovaných, kterých se zavedení EET týká již od 1. prosince letošního roku, se obává komplikací v chodu svého podniku, 20% podnikatelů v oblasti drobných služeb a pohostinství dokonce zvažuje ukončení podnikání.

Ilustrační fotografie
reklama

Sdružení SME UNION, které v minulosti propagovalo, aby v České republice nebyla zavedena elektronická evidence tržeb, či alespoň aby z ní byli vyňati drobní podnikatelé se ziskem do 1–2 milionů korun, provedlo bleskový průzkum, v němž se soustředí na aktuální dění mezi českým pohostinstvím a Ministerstvem financí. Povinná EET by se měla týkat zhruba 50 000 podnikatelů. Průzkum, který byl realizovaný na vzorku 900 respondentů, dokládá, že 67% podnikatelů se nové evidence velmi obává, 15% dotazovaných nemá stále dostatečné informace a až 20% podnikatelů uvažuje o ukončení podnikatelské činnosti v přímé souvislosti se zavedením EET.

Již z minulých průzkumů vyplynulo, že zavedení EET v budoucnu negativně ovlivní chod podniků, podnikatelé se strachují z vysokých nákladů, časové náročnosti, zdržování od práce a s tím související zpomalení prodeje a obsluhy. Celý systém také přináší celou řadu nejistých výjimek. Mezi ně patří například výjimka dle aktuálního vyjádření ministra financí Andreje Babiše, že by v budoucnu elektronickou evidenci tržeb nemuseli využívat podnikatelé se ziskem do 250 tisíc korun. I ti však musejí mít zavedený systém EET k 1. prosinci.

„Zavádění EET už v řádech několika dnů aspiruje na zmatek a katastrofu desetiletí, celkový systém výjimek je stále velmi zmatečný. Drobní podnikatelé s ročním ziskem do 250 tisíc korun žijí v nejistotě, zda skutečně využijí elektronické vybavení, které si museli pořídit. Je možné, že nakonec budou z kategorie vyňati a EET se jich týkat vůbec nebude. Včerejší návrh pana Babiše o vyjmutí drobných podnikatelů a e-shopů, který přednesl na zasedání koaliční rady, všechny velmi překvapil. Je s podivem, že tuto skutečnost Ministerstvo financí zjistilo až těsně před oficiálním spuštěním EET,“ uvedl předseda Unie malých a středních podniků David Šeich. 

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky