Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Průmyslu se daří a stále nabírá nové lidi

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Velmi solidní růst a stále více zakázek charakterizují vývoj průmyslu v srpnu. Výroba se meziročně zvýšila o 6,4 %, i když ve srovnání s předchozím měsícem podle očekávání propadla. Na meziměsíčním poklesu se nepřekvapivě podepsaly dovolené v automobilkách, které představují největší část českého průmyslu. Celkově však výsledek průmyslu je velmi silný a nepochybně si toto odvětví udrží roli lídra ekonomiky i ve třetím čtvrtletí letošního roku. Informuje Petr Dufek z Investičního výzkumu Československé obchodní banky, a. s.

Za meziročními více než šesti procenty stojí především automobilky (navzdory dovoleným se tam výroba zvýšila o více než 10 %), výroba kovových výrobků a plastů.

Velmi příznivě se vyvíjely i zakázky, jejichž hodnota se tentokrát zvýšila o téměř osm procent a to především díky rostoucí zahraniční poptávce. A rovněž zde hrají prim především automobilky. Pozitivní je rovněž vidět rostoucí zájem o strojírenskou produkci.

Průmyslu se daří a stále nabírá nové lidi, zatímco mzdy drží firmy na uzdě. V tomto nejsilnějším odvětví mzdy v srpnu rostly meziročně jen o 2,5 %.

Zakázky naznačují, že se průmyslu bude dařit i v následujícím půlroce. Na číslech zatím samozřejmě není vidět nedávno prezentovaný problém s naftovými motory u některých osobních automobilů. Nepředpokládám však, že by tato záležitost nějak dramaticky zasáhla tuzemský průmysl nebo dokonce ekonomický růst ČR v letošním roce.

Témata:  průmysl

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy