Svět je v ohrožení, varuje Putin. Velmi rázně promluvil o Islámském státu

Moskva je znepokojena činností Islámského státu (IS) a vracejícími se bojovníky do zemí EU a Ruska. Na Summitu Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (CSTO) v Tádžikistánu to uvedl ruský prezident Vladimir Putin. Dodal, že radikálové mají v hledáčku Mekku, Medinu, Jeruzalém, a ohrožují Evropu i Rusko.

Vladimir Putin
reklama

Putin na summitu poprvé přiznal, že situace je velmi vážná a že se Rusko obává vlivu teroristů. Dodal, že Moskva je velmi znepokojena teroristy, kteří pokračují ve svém džihádu a plánují rozšířit své aktivity do Evropy, Ruska, a střední a jihovýchodní Asie.

"Extremisté z mnoha zemí světa, včetně evropských zemích, Ruska a Společenství nezávislých států (SNS) podstupují školení a trénink v řadách Islámského státu," přiznal Putin. "Obáváme se chvíle, kdy se islamisté vrátí," dodal.

Podle hlavy ruské federace je nutné, aby se svět spojil v boji proti teroristům IS. "Zdravý rozum žádá, abychom přijali odpovědnost za globální a regionální bezpečnost, což vyžaduje sjednocení úsilí mezinárodního společenství v boji proti takové hrozbě. Je nutné odložit stranou geopolitické ambice, zrušit dvojí metr, dát stranou politiku a zabránit teroristům v dosažení jejich cílů a zlikvidovat jejich vlády a režimy."

Rusko podporuje syrskou vládu v boji proti terorismu a podle Putina tak bude činit i nadále. "Poskytujeme technickou a vojenskou podporu Damašku a bude v tom pokračovat. Vyzýváme ostatní země, aby se k nám připojily," prohlásil Putin.

Ozbrojené síly syrského prezidenta Bašára Asada a opoziční síly by se podle něj měly sjednotit bojovat s džihádisty. "Musíme spojit úsilí syrské vlády a kurdských jednotek a dalších zemí na Blízkém východě v boji proti ohrožení syrské státnosti a terorismu," zdůraznil.

Rusko podle Putina také volá po sjednocení úsilí všech států a dychtí po boji s terorismem. "Navrhli jsme vytvoření široké koalice pro boj proti extremistům a chceme tak učinit co nejdříve. Koalice by měla sjednotit všechny, kteří jsou připraveni bojovat proti terorismu," prohlásil Putin.

Činnost džihádistických skupin podle Putina přesáhla hranice Iráku a Sýrie. Ruský prezident uvedl, že vliv ozbrojenců se šíří do další země rozklížené válkou,a to do Afghánistánu. "Situace v zemi je bohužel ponižující, stalo se tak po stažení většiny zahraničních jednotek," řekl Putin a dodal, že existuje reálná hrozba, že by teroristické skupiny ze sousedních zemí mohly proniknout do této oblasti.

Dodal, že to není Rusko, které destabilizovalo situaci v takových zemích, jako je Libye, Irák, Jemen, Afghánistán a dalších regiony světa. "Nebyli jsme to my, kdo zničil vládní instituce a vytvořil mocenské vakuum, které se okamžitě vyplnilo teroristy," dodal.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky