Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Balená voda v rozpáleném autě může skrývat miliony bakterií

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

V horkých letních dnech dochází k rychlé kontaminaci balené vody nevhodnou manipulací nebo špatným skladováním. Pokud se voda v plastové lahvi ohřeje v létě v horku na dálnici v návěsu kamionu či je pak nevhodně skladována za vysokých teplot, nebo je vystavena přímému slunečnímu záření na překladištích či v autě u konečného spotřebitele, tak počet těchto bakterií a mikroorganismů roste a může to mít negativní vliv na zdraví. Tento fakt potvrzuje hned několik studií či zjištění tuzemské Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Studie publikovaná v roce 2024 v odborném časopise Frontiers in Microbiology zkoumala mikrobiologickou stabilitu 23 komerčně dostupných značek balené vody, skladovaných při běžných a zvýšených teplotách.  Vzorky byly uchovávány po dobu 18 dní buď při 5 °C (chlazené podmínky), nebo při 30 °C (teplé skladování, simulující prostředí auta či skladu bez klimatizace). Výsledky ukázaly, že při zvýšené teplotě došlo k výraznému růstu celkového počtu životaschopných buněk: z výchozí koncentrace přibližně 80 000 buněk/ml vzrostl počet až na více než 1 000 000 buněk/ml. Naproti tomu při 5 °C zůstala mikrobiální aktivita prakticky beze změny. 

Problematice vysokých teplot se věnovala i laboratorní studie zveřejněná v roce 2023 v časopise Frontiers in Water, která se zaměřila na chování mikrobiální komunity v pitné vodě při různých teplotách – konkrétně 22 °C, 36 °C, 50 °C, 55 °C a 60 °C. Výzkum ukázal, že s rostoucí teplotou se nejen výrazně zvyšuje celkový počet životaschopných buněk, ale dochází i ke změnám v zastoupení bakteriálních druhů. Při teplotách kolem 50 °C dominovaly zejména termotolerantní bakterie z třídy Gammaproteobacteria, včetně druhů známých svou schopností vytvářet biofilm a přežívat v náročných podmínkách. 

„Významné bylo, že tyto bakterie se množí i při krátkodobém zahřátí vody, což zvyšuje riziko při opakovaném vystavení lahví teplu například v autě nebo na slunci. Studie tak podtrhuje, že i relativně krátké přehřátí vody může vést k nežádoucím mikrobiologickým změnám, které mohou ovlivnit zdravotní nezávadnost balené vody,“ říká Jaroslav Žák z BWT. 

Význam vlivu prostředí a teploty na mikrobiologickou kvalitu balené vody potvrdil i dlouhodobý experiment provedený v USA, který sledoval galonové nádoby s vodou umístěné na čtyřech různých místech – v lednici (2 °C), kuchyňské skříni (přibližně 23 °C), na zastíněné verandě (až 45 °C) a v kufru auta, kde teploty často překračovaly 49 °C. Už po 16 týdnech došlo u vzorků z verandy a automobilu k výraznému nárůstu počtu kolonií – až na 4 000 CFU/ml, což je několikanásobně více než u kontrolních vzorků ze skříně (400 CFU/ml) nebo lednice (100 CFU/ml). Ještě závažnější byly výsledky z dlouhodobého testu, kdy po sedmi letech skladování na verandě stoupl počet kolonotvorných jednotek (HPC) až na 40 000 CFU/ml. Tato data jasně ukazují, že extrémní teploty typické pro zavřené automobily, překladiště bez klimatizace nebo tmavé sklady bez větrání výrazně urychlují růst bakterií ve vodě, a to i v neotevřených plastových nádobách. 

„Pokud si zákazník pohlídá, aby se o balenou vodu pečlivě staral a nevystavoval jí horku a slunci, nemůže si být jistý, zda už škodlivé bakterie a mikroorganismy neobsahuje, pokud byla špatně skladováno během dopravy, skladování či prodeje,“ říká Jaroslav Žák z BWT. 

Nežádoucí organismy zjistila v ČR i Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Mezi nejčastěji zjištěné nedostatky u balených vod uvádí nevyhovující mikrobiologii výrobku. Ve vodách byly zjištěny vysoké obsahy kolonotvorných mikroorganismů, které se v balených vodách množí především při nedodržení skladovacích podmínek stanovených vyhláškou č. 275/2004 Sb, tj. že voda nebyla skladována v chladu a chráněna před přímým slunečním světlem. 

Jedním z řešení, jak se vyhnout nezdravé vodě, je využití kohoutkové pitné vody a její filtrace spojená se speciální úpravou. Moderní filtry dokáží odstranit nežádoucí látky jako jsou těžké kovy (měď, olovo, nikl), vápník, vodní kámen, chlor a další hrubé i jemné nečistoty, stejně tak mikroplasty či bakterie a další mikroogranismy.  „Technologie vodu navíc mineralizuje, zejména o hořčík. Magnesium hraje v horkých dnech důležitou roli, pomáhá zmírnit únavu a vyčerpání, které přicházejí s teplem a nedostatkem pohybu, podporuje soustředění i duševní výkon a může předejít bolestem hlavy nebo svalovým křečím, které se často objevují při dlouhém sezení v přehřátých prostorách,“ upřesňuje Jaroslav Žák z BWT.              

Témata:  voda

Související

Aktuálně se děje

4. prosince 2025 10:58

28. listopadu 2025 13:23

24. listopadu 2025 17:55

19. listopadu 2025 10:00

Zimní ranní rituály mohou vyjít draho: pokuty za běžící motor i sníh na autě

Zimní rána v Česku mají svůj stereotyp – rychle nastartovat motor, zapnout topení, vzít škrabku do ruky a doufat, že než led povolí, stihnete dopít kávu. Právě tato běžná praxe ale může řidiče stát pokutu. Stejně tak riskují ti, kdo vyjíždějí se zbytky sněhu a ledu na střeše nebo kapotě. Ačkoli tyto situace mnoho lidí nepovažuje za nebezpečné, zákon je vidí jinak – jako zbytečné obtěžování nebo dokonce ohrožení ostatních.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Když slovo nestačí a proč může ústní dohoda selhat

S blížícími se Vánocemi roste počet nákupů. Po jejich skončení tak lze očekávat i nárůst reklamací a vracení zboží. Spotřebitelé mají na výběr z mnoha způsobů, jak se s podnikateli spojit, ať už kvůli koupi zboží, rezervaci termínu, nebo třeba vyřizování reklamace. Některé formy komunikace jsou rychlejší, jiné zase pohodlnější. Spotřebitelé by však vždy měli mít na paměti úskalí, která s sebou některé z nich přinášejí. Nevhodná volba totiž může vyústit v nepříjemné komplikace, kterých by se jinak šlo vyvarovat. Jak tedy co nejlépe komunikovat s podnikateli?